ROŽANJ (973 m)

Planina Rožanj pripada Sokolskim planinama i nalazi se u blizini varošice Pecke. Od Beograda je udaljena oko 130 km. Najkraći put je ibarskom magistralom do Valjeva. U Valjevu se zatim skreće na put za Ljuboviju, koji dalje vodi preko Suvodanja do Pecke. Od Beograda do Valjeva ima oko 100 km i još 30 km do Pecke, negde oko 2-2,5 sata vožnje. Kada se prođe Pecka, nakon 10-15 minuta vožnje dolazi se do prevoja Proslop odakle počinje staza za Rožanj. Pored magistralnog puta postoji crvena tabla sa natpisom “Rožanj“, koja označava početak staze. Staza je dobro markirana, tako da ne postoji mogućnost da se zaluta. Sam početak staze vidi se pored dve kuće prikazane na slici.

 

Do samog vrha je potrebno oko 3 sata hoda. Sledi par slika na kojima se jasno vide markacije.

 

Put je uglavnom makadamski, visinska razlika od početka staze do vrha je oko 350 m. Na sve strane puca pogled, mada staza manjim delom ide i kroz šumu.

 

Ispod samog vrha nalazi se jedna interesantna vikendica.

 

Lako je uočljiva markacija na kamenu, odakle staza vodi uzbrdo kroz zasade malina, što se vidi na fotografijama koje slede.

 

Pogled sa vrha je izuzetan, o čemu govore ove slike.

Rožanj

 

Nešto malo ispod vrha nalazi se manastir posvećen Sv. Vasiliju Ostroškom, koji svakako treba posetiti. Blizu njega se nalazi i izvor pitke, čiste planinske vode.

Manastir Sv. Vasilija Ostroškog

Za kraj sam ostavio par interesantnih fotografija ove zanimljive planine.

Mart 2012. god.

 

 

 

 

 


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/