GLEDIĆKE PLANINE (Veliki Kremenac 657 m)

Veliki Kremenac je još jedan od mnogobrojnih vrhova Gledićkih planina. Ali i najmanje interesantan, što se mene lično tiče. Iako je staza dobro markirana, nedostaje putokaz ka samom vrhu. Tako da sam ga našao po osećaju, tj, popeo sam se na najvišu tačku u okruženju, tj, šumi.

Staza počinje kod manastira Sarinac (14. vek). Manastir je posvećen Preobraženju Gospodnjem. Po predanju, postojale su tri sestre: Dena, Sara i Rala. Svaka od njih je osnovala po jedan manastir. Tako su nastali manastiri Denkovac, Sarinac i Raletinac, svi u 14. veku. U svakom od ova tri manastira počiva jedna od sestara.

Da bi se došlo do Sarinca, neophodno je prvo stići do Kragujevca. Od Kragujevca, prati se put za Jagodinu. Sa glavnog puta se skreće u pravcu putokaza za navedena tri manastira. Putokazi su jasni i ne može da se pogreši. Razdaljina Beograd-Kragujevac prelazi se za dva sata vožnje. Još pola sata je potrebno do manastira Sarinac, od Kragujevca. Ukupno 135 km, od Beograda do Sarinca.

Poslednji putokaz za manastir Sarinac usmerava vas na makadamski put. Možete se voziti tim putem, sve do početne tačke ove ture, makadam i nije tako loš. Ipak, ja sam ostavio kola na početku makadamskog puta i otišao pešice do 500 m udaljenog manastira Sarinac.

Od manastira, nastavite u pravcu makadamskog puta. Nakon 500 m doći ćete do polazne tačke. Tu je i tabla sa satima hoda.

Krenite uzbrdo. Staza je dobro markirana. Samo pratite markaciju i glavni makadamski put i ne skrećite nigde. Sa prvog vidikovca videćete brdo Žeželj.

Nešto pre samog vrha, nalazi se i drugi vidikovac. Sa njega se lepo vidi Kragujevac.

Nakon sat i po hoda, doći ćete do najviše tačke ove rute, vrha Veliki Kremenac (657 m). Ne postoji table koja ukazuje na vrh, tako da morate da se oslonite na osećaj i uređaj, koji će vam pokazati najvišu tačku. Ovo bi trebalo da je Veliki Kremenac:

Kod vrha se nalazi i jedan vidikovac.

Od vrha se možete vratiti istom stazom nazad. Ili produžiti dalje, do manastira Manastirak. Staza do manastira je takođe dobro markirana. Manastira je posvećen Sv. Nikoli. Sagrađen je u 15. veku, za vreme despota Stefana Lazarevića. Od Velikog Kremenca do Manastirka, potrebno je nešto više od sat i po hoda. Na ovom mestu obratite pažnju – tu se sa makadama skreće desno, na šumsku stazu. Postoji i tabla sa putokazom, ali se može desiti da je ne vidite.

Za manje od pola sata stići ćete u manastir. Lepo i mirno mesto.

Povratak je istom stazom nazad. Kada dođete do početne tačke ove ture, kod putokaza, idite do pola km udaljenog manastira Raletinac. Tu počiva jedan od poznatijih srpskih duhovnika, starac Gavrilo Raletinački. Vredi obići ovaj manastir, kada ste već toliko blizu. Manastir je posvećen Sv. Petru i Pavlu.

Dakle, da rezimiramo. Tura i nije nešto interesantna, ali ćete upisati još jedan vrh Gledićkih planina. Na stazi se nalaze dva vidikovca, a put do vrha nije obeležen. Ipak, ova tura dugačka je 29 km, sa ukupnim usponom od 700 m. Ja sam je prešao za manje od 7 sati. Nije toliko zahtevna i naporna, ali ima dosta da se hoda. Tako da može da bude lepa kondiciona priprema za neku jaču turu.

Avgust 2020. god.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/