VARDENIK (Veliki Strešer 1876 m)

Veliki Strešer se može popeti iz dva pravca, jedan je od Besne Kobile a drugi od sela Topli Do, tačnije od fabrike vode “Rosa“ koja se nalazi u tom selu.

Od vrha Besne Kobile do najvišeg vrha Vardenika ima 15 km, možda čak i više, i potrebno je oko 4 sata hoda, ako ne i više. Sve vreme se vidi vrh, tako da se od Ruskog spomenika ide samo u tom pravcu. Tu i tamo se pojavi poneka markacija, ali uglavnom se ide prema osećaju i prema vrhu koji dominira u daljini. Postoji izvor pitke vode nedaleko od Ruskog spomenika.

Ruski spomenik

Veliki Strešer

Može se preseći kroz šumu kroz koju ide staza koja je ovaj put bila prekrivena snegom.

Iz šume se ponovo izlazi na makadamski put.

Vardenik

Ispod vrha je jedan mali greben sa koga se lepo vidi Vlasinsko jezero i vrh Besne Kobile.

Vlasinsko jezero

Pogled na Besnu Kobilu

I konačno, vrh!

Sa vrha se vidi i fabrika vode “Rosa“, do koje se može spustiti za oko sat i po. Međutim, bez topografske karte ne preporučujem spust do fabrike, pošto se staza gubi u šumi i treba se dosta pomučiti da bi se izbilo na pravi put. Ova tura se uglavnom izvodi u “paketu“ sa Besnom Kobilom, s tim da autobus čeka kod fabrike. Teško je u jednom danu popeti i Besnu Kobilu i Vardenik i vratiti se nazad do planinaskog doma. Ukoliko ipak krećete sami u avanturu, staza ka Vardeniku ide s leve strane fabrike uz ogradu, pa prolazi između kuća u selu Topli Do.

Fabrika vode „Rosa“

Moja je procena da bi, u tom slučaju, do vrha bilo potrebno oko 2,5 sata, s tim da odmah nađete stazu koja se gubi u šumi.

Maj 2012. god.

 

One response to “VARDENIK (Veliki Strešer 1876 m)”


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/