BESNA KOBILA (1923 m)

Besna Kobila nalazi se na oko 400 km od Beograda. Do nje se stiže preko Vranja, gde se skreće ka Vranjskoj Banji a odatle ka Krivoj Feji. Nakon 5 sati vožnje od Beograda, dolazi se do uređenog planinarskog doma na Besnoj Kobili.

Usput preporučujem obilazak Vranja i Vranjske Banje, šteta je ne obići ih kad ste već tu. U Vranju se može videti kuća Bore Stankovića, stari turski hamam, beli most i nekoliko interesantnih građevina.

Kuća Bore Stankovića

Beli most

Narodni muzej

Vranjska Banja je najtoplija banja u Evropi, sa temperaturom vode od oko 90 ºC. Gde god da pogledate, vide se oblaci pare koji izlaze iz zemljišta.

Južno od Vranja, na nekih 30 km, nalazi se manastir Prohor Pčinjski. Manastir je udaljen 4 km od makedonske granice.

Najzad, kada se obiđu ove usputne destinacije, uspon na Besnu Kobilu može da počne. Staza kreće od doma koji je na 1462 m nadmorske visine. Do vrha vodi makadamski put sa koga sve vreme puca pogled na okolinu.

Na vrhu se nalazi odašiljač do koga se stiže nakon pređenih 5 km ili oko sat i po umerenog hoda. Nakon pređenih 3,5 km staza se odvaja na levo i prolazi kroz manji šumoviti deo.

Ubrzo se stiže i do samog vrha. Pogled je fascinantan, u daljini se vidi i najviši vrh Vardenika, Veliki Strešer (1876 m). Do njega se može doći ako se nastavi dalje grebenom, udaljen je otprilike 15 km od vrha Besne Kobile.

Na vrhu Besne Kobile

Kada se sa grebena Besne Kobile siđe na makadamski put, dolazi se do Ruskog spomenika, čime se može zaokružiti ova lepa i lagana tura.

Maj 2012. god.

 


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/