RTANJ (Šiljak 1565 m)

Rtanj je srpska mistična planina o kojoj se ispredaju razne legende. Nalazi se u istočnoj Srbiji i privlači veliku pažnju turista i planinara, prvenstveno zbog svog piramidalnog oblika. Neki naučnici uporno pokušavaju da dokažu da je Rtanj u davna vremena zaista bio piramida, ali sve je to i dalje u domenu teorije. Meštani pričaju o čestim posetama vanzemaljaca, čak sam i ja imao prilike da čujem jednu kada sam se izgubio u podnožju Rtnja. Ipak, mora se priznati da neka neobična energija zaista postoji oko ovog mesta. Padine su bogate šumskim jagodama i poznatim rtanjskim čajem. Sam vrh Šiljak stalno navlači na sebe oblake, tako da duže zadržavanje na vrhu i nije baš preporučljivo.

Rtanj se može popeti iz pravca Soko Banje ili iz naselja Rtanj. Naselje Rtanj udaljeno je od Beograda oko 200 km. Putuje se autoputem Beograd-Niš gde se kod Paraćina isključuje ka Boljevcu i Zaječaru. Malo pre Boljevca je skretanje za naselje Rtanj. U naselju se nalazi motel “Balašević“ gde se možete okrepiti pre zahtevnog uspona, s obzirom da treba savladati visinsku razliku od oko 1000 m. Staza kreće od restorana “Rtanj“. Neko vreme ide se kroz šumu, a onda se izlazi na čistinu ispod samog Rtnja. Do vrha je potrebno oko 3 sata.

Rtanj

Na vrhu se nalaze ostaci kapele u koju je podigla Greta Minh, u čast svoga muža Juliusa Minha, nekadašnjeg vlasnika rudnika “Rtanj“. Kapela je minirana tridesetih godina prošlog veka, danas su tu samo ostaci. Narod je mislio da je u kapeli sakriveno zlato i zato je, nažalost, uništio.

Kapela na vrhu Rtnja

Pogled je fantastičan, u daljini se vide Soko Banja i planine oko nje. Povratak je istom stazom, ukoliko se ne odlučite da pređete ceo greben Rtnja.

Jun 2009. god.

 

 

One response to “RTANJ (Šiljak 1565 m)”

  • Radojevic Jovica каже:

    Momčino svaka čast na sajtu i smo nastavi dalje.Izvanredno upoznavanje i vodič za planine Srbije i šire.
    Sada su me malo zakačile godine ali u svojoj mladosti obišao sam i ja dosta toga: Beljanicu , Kopaonik , Prokletije , Platak , Rtanj itd.
    Nažalost danas živim u Subotici a planine samo sanjam.

    Veliki pozdrav od Jovica Radojevića.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/