VENČAC (658 m)

Venčac je planina vulkanskog porekla i nalazi se u neposrednoj blizini Aranđelovca (80 km od Beograda). Do nje se stiže autoputem Beograd-Niš, gde se isključuje na skretanju za Aranđelovac. Zatim se magistralnim putem prate putokazi sve do Aranđelovca, gde se ne ulazi u grad nego se skreće levo ka Topoli. Nakon par minuta vožnje, skreće se za fabriku Knjaz Miloš, tj., za manastir Brezovac. Postoji putokaz do samog manastira. Auto se može parkirati blizu samog manastira, gde počinje put koji se sastoji od sitnog belog kamenja. Par stotina metara uzbrdo i stiže se do manastira Brezovac, koji je despot Đurađ Branković podigao u 15-om veku. Levo od manastira počinje staza koja kroz šumu vodi do vrha. Staza je odlično markirana i nije teško snaći se.

 

Vrh Venčaca je u šumi, do njega se stiže za oko sat vremena hoda. Na vrhu postoji kamen-obeležje. Pogled i nije nešto naročito, malo šta se vidi, ali je lepo osećanje da ste osvojili još jedan vrh!

Od vrha Venčaca može se doći i do vrha Bukulje, za oko 3,5 sata normalnog hoda. Ova staza je odlično markirana, pratite samo sveže markacije i nećete imati problema.

Avgust 2010. god.

One response to “VENČAC (658 m)”


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/