RAMAĆKI VISOVI (812 m)

Ramaćki visovi nalaze se u selu Ramaća, 10 km od Stragara. Do njih se dolazi autoputem Bg-Niš. Isključujete se kod skretanja za Aranđelovac i preko Topole i Stragara dolazite u Ramaću. Kada uđete u Stragare, glavni put vas vodi do spomenika Tanasku Rajiću (čija se rodna kuća i nalazi u Stragarima). Tanasko Rajić kuburom pokazuje na desnu stranu, vi ćete ka Ramaći krenuti u suprotnom pravcu, nalevo. Pratite glavni put i putokaze i neće biti problema. Razdaljina Beograd-Ramaća je 100 km. U selu se nalazi crkva posvećena Svetom Nikoli, iz 14. veka, zvana Kumanica. Nekada je na tom mestu postojao manastir, sada je tu samo ova prelepa crkva.

Crkva Kumanica

Crkva Kumanica

DSCN0001

Parkirajte kola kod crkve. Tu počinje staza ka Ramaćkim visovima. Krenite asfaltom iznad groblja u pravcu sela i nakon 20 metara ugledaćete ovu tablu:

DSCN0004

Do vrha je zaista potrebno sat vremena hoda. Staza je u početku jako dobro markirana, dok se ne zađe dublje u šumu. Ja sam imao silne muke dok sam našao markaciju u šumi. Pet-šest puta sam se gubio i vraćao na poslednju markaciju. Markacije su u visini vaše glave, ali su neke od njih prilično izbledele. Ko nema iskustva u planini, izgubiće se u ovoj šumi.

Dakle, nakon pola sata pešačenja po šumi, markacija vas vodi nalevo, iz šume, na padinu prošaranu stenama. Odatle puca pogled na susedni, niži vis, Gružansko jezero i okolna sela i varošice. I na ovoj padini je teško pratiti markaciju. Samo pratite crni kabl koji ide sve do repetitora na vrhu, markacija ga otprilike prati u stopu. Čak je i na kablu udarena markacija! Pošteno sam se namučio dok sam to primetio!

DSCN0006 DSCN0007 DSCN0008 DSCN0009

Na Ramaćkom visu

Na Ramaćkom visu

DSCN0011 DSCN0012

Nemojte se vraćati istim putem kojim ste došli. Sa vrha, krenite jedinim putem napred kroz šumu. Kada uđete u stazu, nakon nepunih 5 minuta hoda, videćete markaciju koja vas vodi nalevo i nadole u šumu. Krenite tuda i nakon 10 minuta izaći ćete na prevoj između dva visa. Ne znam kojim putem se može popeti na manji vis. Krenite nalevo i nadole makadamskim putem. Za pola sata izaći ćete na asfaltni put u selu Ramaća. Krenite levo i za 5 minuta bićete kod crkve Kumanice.

DSCN0014

Ramaćki vis

Ramaćki vis

DSCN0016 DSCN0018 DSCN0019

Ramaćki visovi

Ramaćki visovi

Do Ramaćkih visova se može doći i od manastira Voljavča. Manastir se nalazi 5 km od Stragara, postoje putokazi do njega. Od manastira do podnožja Ramaćkih visova potrebno je oko 4 sata hoda. Ali, to je već druga priča.

U manastiru Voljavči, Karađorđe je održao prvu sednicu Vlade Srbije.

Manastir Voljavča

Avgust 2017. god.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/