KOMOVI (Vasojevićki 2461 m, Kučki 2487 m)

Komovi se nalaze oko 35 km od Kolašina. Od Beograda do Kolašina stiže se ibarskom magistralom, rastojanje iznosi oko 400 km. Od Kolašina se prati putokaz za Mateševo, koje je udaljeno oko 10 km. Na raskrsnici u Mateševu skreće se levo ka Kraljskim Barama, odakle vodi put do prevoja Trešnjevik (1570 m). Na prevoju se skreće desno i nakon 5-6 km dolazi se do visoravni Štavna (1787 m). Štavna je polazna tačka za uspon na Komove. Dok se penjete ka Štavni, pruža se lep pogled na Komove.

Štavna nudi mogućnost smeštaja u eko-katunima, u jednom katunu može spavati 5 ljudi a cena je 50 eura, dok je cena za dvoje 30 eura. Katuni su sasvim pristojno opremljeni, sa kupatilom i kuhinjom. Može se prespavati i u kolibi PSD “Železničar“ iz Beograda. Koliba je uvek otključana, u njoj nema ništa osim poda, potkrovlja, stola i dve dugačke i široke klupe. Ako se odlučite za spavanje u kolibi, obavezno ponesite vreću i podlošku. Preporučujem da ponesete i sveću, pošto svetla, osim prirodnog, nema.

Štavna

Prvog dana rešili smo da se popnemo na Vasojevićki Kom. Do vrha je potrebno oko 2,5 časa, uz konstantan uspon od 700 m. Staza je odlično markirana i ne može se zalutati.

Vasojevićki Kom

Sa vrha puca pogled na susedni Ljevorečki Kom, Prokletije i ostale planine koje nisam uspeo da razaznam, čini vam se da vidite pola Crne Gore kao na dlanu!

Pogled na Vasojevićki Kom

Pogled na Ljevoriječki Kom sa vrha Vasojevićkog Koma

Vasojevićki Kom – vrh

Na vrhu Vasojevićkog Koma

Sledeći dan je rezervisan za Kučki Kom, koji je i najviši vrh Komova. Do vrha je potrebno oko 3 sata. Dve trećine staze čini lagani uspon, poslednja trećina je dosta zahtevnija, uspon je strm i na kraju se penje po steni. Prvi deo puta ide kroz šumu i sipar.

Dolazi se do raskrsnice na kojoj se odvajaju putevu za Kučki i Ljevoriječki Kom.

Odatle je uspon nešto strmiji i vodi do raskrsnice koja se nalazi ispod vrha.

Od raskrsnice se ide na desno, međutim markacija, koja je dotle bila solidna, se gubi. Nailazi se na markaciju u vidu naslaganog kamenja, a pažljivim gledanjem uočićete i prilično izbledele markacije na stenama. Nama je trebalo izvesno vreme da se snađemo i nađemo markiranu stazu. Ne gubite nadu, sigurno ćete je naći, staza ide uzbrdo u svakom slučaju.

Na mestu gde kreće uspon po steni najbolje je ostaviti štapove. Na jednom mestu staza je poput noža ali, iako nije toliko uska, ipak je potreban oprez i pažljivo penjanje. Konačno se izbija na vrh sa koga se vide Vasojevićki, Ljevorečki i Srednji Kom, kao i mnogi drugi vrhovi i planine koje nisam uspeo da identifikujem.

Kučki Kom

Komovi su zaista nestvarni i predstavljaju izazov za svakog planinara. Siguran sam da ove veličanstvene planine nikoga neće ostaviti ravnodušnim, ko jednom dođe vratiće se ponovo kad-tad.

 

Jul 2012. god.

 

 

 

One response to “KOMOVI (Vasojevićki 2461 m, Kučki 2487 m)”


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/