SVETOGORSKE TURE

SVETA GORA (26.01. – 30.01.2018.)

PROSLAVIMO SAVINDAN U HILANDARU!

CENA: 160 EVRA

Radi blagovremenog dobijanja vize, PRIJAVE SU NAJKASNIJE DO 10.01.2018! Grupa je ograničena na 7 ljudi.

U cenu su uračunati troškovi prevoza i putarina od Beograda do Uranopolisa i nazad, kao i troškovi vozača i organizacije. U cenu nije uračunata svetogorska viza (25 evra-plaća se na licu mesta u Uranopolisu) i ostale karte za brodove i buseve.

Prijave se mogu poslati na mejl: nenad.andric@futura.edu.rs  ili na broj 0641833409. Uz prijavu obavezno poslati broj pasoša, ime i prezime. Plan puta podložan je promenama, u zavisnosti od blagoslova za noćenja.

OKVIRNI PLAN PUTA:

25.01. – Polazak iz Beograda u 18:30 časova, iz Skerlićeve ulice (sa parkinga ispod Narodne biblioteke i hrama Sv. Save).

26.01. – U Uranopolis stižemo u ranim jutarnjim časovima. Nakon što izvadimo vizu (25 evra), ukrcavamo se na trajekt u 09:45 časova. Cena brodske karte do hilandarske luke Jovanice je 5,5 evra. Kombi nas vozi do Hilandara; tamo smo oko 11:00 časova. Slobodno vreme do večere i liturgije iskoristićemo za obilazak manastirskog kompleksa i odlazak do hilandarskog skita Sv. Vasilija na moru i do zilotskog manastira Esfigmen.  I skit i manastir su od Hilandara udaljeni oko sat vremena hoda. Staza je potpuno ravna i uopšte nije naporna za pešačenje. Usput ćemo videti maslinu koju je zasadio car Dušan i koja još uvek rađa, česmu kralja Aleksandra i pirg kralja Milutina.

Susret sa zilotima iz manastira Esfigmen je poseban doživljaj. Tamo se nalaze i četvorica srpskih monaha, možda ćemo imati prilike i da popričamo sa nekim od njih. Ziloti ne pominju vaseljenskog patrijarha u svojim molitvama još od 1964. godine, nakon što se vaseljenski patrijarh Atinagora sastao s papom. Tada su skinute međusobno bačene anateme sa pravoslavne i rimokatoličke crkve. Ziloti smatraju da je to početak ekumenizma, tj. ujedinjavanja dve crkve sa papom kao poglavarom. Ziloti nemaju nikakvu pomoć od grčke vlade kao ostali manastiri, prinuđeni su da se sami snalaze. Vaseljenski patrijarh je bacio anatemu na njih i nekoliko puta je slao policiju da ih izbaci sa Svete Gore. Šta se tada dešavalo, ispričaće nam srpski monasi koji borave u Esfigmenu. Godine 2004, kada je goreo Hilandar, ziloti su prvi pritekli u pomoć.

Iznad Esfigmena nalazi se pećina u kojoj se podvizavao Sv. Antonije Kijevsko-Pečerski, otac ruskog monaštva i osnivač čuvene Kijevsko-Pečerske lavre. Ko bude želeo, može otići do pećine.

Povratak u Hilandar. Svenoćno bdenje (ko hoće) uoči praznika Sv. Save. Noćenje u Hilandaru.

27.01. – Nakon liturgije i slavskog ručka, kombi nas vozi do luke Jovanica, gde se ukrcavamo na trajekt koji nas vozi do svetogorske luke Dafni. Od Dafnija busom odlazimo do Kareje.

U zavisnosti od toga od koga dobijemo blagoslov, noćenje u Vatopedu ili skitu Sv. Andreja.

Vatoped poseduje najviše čudotvornih ikona na Svetoj Gori. Posebno poštovanje manastir gaji prema Sv. Savi i Sv. Simeonu Mirotočivom, kao velikim ktitorima Vatopeda. Vatoped čuva jednu od najvećih hrišćanskih svetinja, pojas Presvete Bogorodice (dar srpskog kneza Lazara).

Obilazak manastira i čudotvornih ikona, celivanje moštiju.

Ukoliko spavamo u skitu Sv. Andreja, moguće je iznajmiti taksi i obići još 3 manastira: Iviron, Stavronikitu i Pantokrator.

28.01. – Nakon liturgije i doručka, taksijem odlazimo do Kareje (ukoliko smo spavali u Vatopedu). Obilazimo skit Sv. Andreja, isposnicu Sv. Save Srpskog, manastir Kutlumuš i Protatsku crkvu.Skit Sv. Andreja nekada je pripadao Rusima. Skit Sv. Andreja je najveći skit na Svetoj Gori, veći je čak i od mnogih manastira. O njegovoj veličini govori podatak da je u njemu svojevremeno boravilo oko 2000 monaha! U skitskoj crkvi se čuva deo glave apostola Andreja Prvozvanog. U crkvi se nalazi i velika ikona našeg Justina Popovića.

U Kareji se nalaze prodavnice u kojima se mogu obnoviti zalihe hrane. Obići ćemo najstariju svetogorsku crkvu, Protat. U crkvi se čuva čudotvorna ikona Dostojno Jest. Posetićemo obližnji manastir Kutlumuš i isposnicu Svetog Save. U isposnici Svetog Save nalazi se čudotvorna ikona Mlekopitateljica.

Oko 11:00 časova, bus nas vozi do luke Dafni, gde se ukrcavamo na brod. Iskrcavamo se u manastiru Simonopetra. Penjemo se do manastira (30 min. hoda) i obilazimo manastirski kompleks. Osnivač manastira je Sv. Simon (po predanju Srbin), dok se za drugog ktitora smatra despot Uglješa Mrnjavčević. Njegova freska se nalazi ispred ulaza u saborni hram. U crkvi se nalazi i freska Stefana Nemanje. Kao najveću svetinju, manastir čuva ruku Marije Magadalene, koja i dan danas ima temperaturu ljudskog tela.

Nakon obilaska Simonopetre, peške nastavljamo do manastira Grigorijat (sat vremena hoda). Grigorijat je osnovao Sv. Grigorije Gornjački, osnivač manastira Gornjak kod Petrovca na Mlavi. Po predanju, i on je bio Srbin. Noćenje dela grupe u Grigorijatu. Drugi deo grupe prenoćiće u manastiru Dionisijatu.

29.01. – Nakon liturgije, brodom odlazimo do skita Sv. Ane ili Karulje, u zavisnosti od vremenskih prilika. Obilazimo, tzv. spoljašnju Karulju i skit posvećen našem Svetom Savi. Na Karulji uglavnom borave Rusi, ali ima i manji broj Srba. Imaćemo prilike i da razgovaramo sa nekim od karuljskih pustinjaka. Ko bude želeo, moći će sa mnom da se spusti u unutrašnju Karulju, najsuroviji i najnepristupačniji deo Svete Gore. Ali i najsvetiji. Unutrašnju Karulju čine pećine i isposnice, od kojih su neke na ivicama stena, poput orlovskih gnezda.

Od Karulje nastavljamo prema skitu Sv. Ane. Usput ćemo obići keliju Danileja, 15 minuta udaljenu od Karulje. Monasi ove kelije slove za najbolje svetogorske ikonopisce. Imaćemo prilike da ih vidimo kako ikonopišu.

Zatim nastavljamo ka skitu Sv. Ane, udaljenom pola sata hoda od Danileja. Usput prolazimo kroz skit Male Sv. Ane. Ako budemo imali vremena, obići ćemo pećinu starca Josifa Isihaste.

U skitu Sv. Ane videćemo netruležno levo stopalo Sv. Ane, Bogorodičine majke. Sa terase ovog skita pruža se fantastičan pogled na morsku pučinu, okolne kelije i isposnice. Noćenje u skitu Sv. Ane.

30.01. – Izlazak sa Svete Gore. Ka Beogradu krećemo oko 14:30 časova. Plan je da u Beograd stignemo oko 01:00 časova.

Na ovim linkovima možete pročitati nešto više o mojim svetogorskim hodočašćima:

http://www.planine.net/balkan/grcka/sveta-gora-atos-2033-m-2010-god/

http://www.planine.net/balkan/grcka/vaskrs-na-svetoj-gori-2011-god/

http://www.planine.net/balkan/grcka/sveta-gora-karulja/

http://www.planine.net/knjiga-o-svetoj-gori/

NAPOMENA:

U manastirima se obeduje dva puta dnevno, uglavnom ujutru oko 07:00 časova i predveče oko 17:00 časova, mada sve zavisi od manastira do manastira. Hrana je posna u posne dane, meso se ne jede nikad. Jutarnja liturgija počinje uglavnom oko 05:00 časova i traje oko sat i po. Večernja liturgija počinje u 16:00 ili 17:00 časova (zavisi od manastira) i traje manje od sat vremena. Liturgije nisu obavezne, ali bi bilo lepo da se prisustvuje. Hrana i prenoćište su besplatni; ko želi, može da ostavi prilog.

U manastirima u kojima ćemo noćiti postoje tuševi. Poneti peškir, sapun i pribor za ličnu higijenu.

Od preobuke, poželjno je imati nešto pogodno za pešačenje (preporučujem dva para trenerki ili planinarskih pantalona), aktivne majice i sl. Poželjno je da cipele budu jake, najbolje duboke gojzerice, zbog konfiguracije terena (makadam, kamenje, tvrda zemlja). Od garderobe poneti samo ono što može da stane u ranac. Torbe, koferi i sl. samo će vam praviti problem. Planinarski štapovi znatno olakšavaju pešačenje.

Poželjno je poneti energetsku hranu. Suvo voće, konzerve i plazma keks su najbolje rešenje. Što se tiče vode, dovoljno je poneti flašu od 2 litra i puniti je u svakom manastiru. Bilo bi lepo ako bi svako poneo malo hrane i za karuljske pustinjake.

 

karulja

Karulja

karulja3

Karuljsko uvo

karulja1

Karulja

karulja2

Crvena pećina na Karulji

danileji

Danileji

noviskit

Novi Skit

malasvana

Skit Male Svete Ane

sv.pavle

Sveti Pavle

sv.andrej

Skit Sv. Andreja

protat (2)

Protatska crkva u Kareji

paterica

Paterica

iviron

Iviron

stavronikita

Stavronikita

lavra

Velika Lavra

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prodrom

sv.mina

Kelija Svetog Mine

ksiropotam

Ksiropotam

pantelejmon

Sveti Pantelejmon

hilandar

Hilandar

milutinovpirg

Pirg kralja Milutina

skitsvvasilija

Skit Sv. Vasilija na moru

esfigmen

Esfigmen

dohijar

Dohijar

ksenofont

Ksenofont

Agios Oros mapa

Mapa Svete Gore


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/