SVETOGORSKE TURE

SVETA GORA

TERMINI:

24-26.02.2018. (još 2 mesta) CENA: 175 eura

16-19.03.2018. CENA: 185 eura

06-09.04.2018. CENA: 140 eura

21-24.07.2018.

22-25.09.2018.

CENA (za jul i septembar): 250 evra (minimum 8 prijava-u cenu su uračunati svi troškovi)

CENA (za jul i septembar): 230 evra  (minimum 13 prijava-u cenu su uračunati svi troškovi)

Radi blagovremenog dobijanja vize, PRIJAVE SU NAJKASNIJE 15 DANA PRE POLASKA GRUPE! 

Prijave se mogu poslati na mejl: nenad.andric@futura.edu.rs  ili na broj 0641833409. Uz prijavu obavezno poslati broj pasoša, ime i prezime. Plan puta podložan je promenama, u zavisnosti od blagoslova za noćenja.

PLAN PUTA ZA MART (CENA: 185 eura):
15.03. – Polazak iz Beograda u 18:00 časova, iz Skerlićeve ulice (sa parkinga ispod Narodne biblioteke i hrama Sv. Save).
16.02. – U Uranopolis stižemo u ranim jutarnjim časovima. Nakon što izvadimo vizu, ukrcavamo se na trajekt u 09:45 časova. Kombi nas vozi do Hilandara; tamo smo oko 11:00 časova. Slobodno vreme do večere i liturgije iskoristićemo za obilazak manastirskog kompleksa i odlazak do hilandarskog skita Sv. Vasilija na moru i do zilotskog manastira Esfigmen. I skit i manastir su od Hilandara udaljeni oko sat vremena hoda. Staza je potpuno ravna i uopšte nije naporna za pešačenje. Usput ćemo videti maslinu koju je zasadio car Dušan i koja još uvek rađa, česmu kralja Aleksandra i pirg kralja Milutina.
Susret sa zilotima iz manastira Esfigmen je poseban doživljaj. Tamo se nalaze i četvorica srpskih monaha, možda ćemo imati prilike i da popričamo sa nekim od njih. Ziloti ne pominju vaseljenskog patrijarha u svojim molitvama još od 1964. godine, nakon što se vaseljenski patrijarh Atinagora sastao s papom. Tada su skinute međusobno bačene anateme sa pravoslavne i rimokatoličke crkve. Ziloti smatraju da je to početak ekumenizma, tj. ujedinjavanja dve crkve sa papom kao poglavarom. Ziloti nemaju nikakvu pomoć od grčke vlade kao ostali manastiri, prinuđeni su da se sami snalaze. Vaseljenski patrijarh je bacio anatemu na njih i nekoliko puta je slao policiju da ih izbaci sa Svete Gore. Šta se tada dešavalo, ispričaće nam srpski monasi koji borave u Esfigmenu. Godine 2004, kada je goreo Hilandar, ziloti su prvi pritekli u pomoć.
Iznad Esfigmena nalazi se pećina u kojoj se podvizavao Sv. Antonije Kijevsko-Pečerski, otac ruskog monaštva i osnivač čuvene Kijevsko-Pečerske lavre. Ko bude želeo, može otići do pećine. Noćenje u Hilandaru.
17.03. – Oko 10:00 kombi nas vozi do raskrsnice za Zograf. Za sat i po vremena hoda, sa stvarima (nema uspona, samo spust i hod po ravnom), dolazimo do bugarskog manastira Zograf. Usput ćemo obići pećinu Sv. Kozme Zografskog. Ko ne želi da pešači, kombijem odlazi do luke Jovanica, ukrcava se na trajekt i izlazi na sledećoj stanici-luci manastira Zograf. Odatle se džipom odlazi do manastira. Ako ne bude mesta u džipovima, moraće da se pešači sat i 15 minuta do manastira, ali bez stvari.
Zograf je bugarski manastir. Nastao je u 10. veku. U njemu se nalazi jedna od dve nerukotvorene svetogorske ikone, ikona Sv. Đorđa. Manastir je i posvećen Sv. Đorđu. Jedna od ikona Sv. Đorđa dar je našeg cara Dušana.
Ako bude zainteresovanih, moguć je odlazak peške do 2 sata udaljenog manastira Konstamonit. Konstamonit je posvećen Sv. Arhiđakonu Stefanu, čije mošti čuva. Konstamonit je nastao u 10. veku. Obnovio ga je srpski velikaš Radič Postupović, koji je u manastiru umro kao monah Roman. Noćenje u Zografu.
18.03. – Oko 10:30 ukrcavamo se na brod koji nas vozi do glavne svetogorske luke, Dafni. U podne, autobusom krećemo prema Kareji, prestonici Svete Gore. Spavaćemo u skitu Svetog Andreja, koji se nalazi na 5 minuta hoda od Kareje. Ovaj skit je nekada pripadao Rusima. Skit Svetog Andreja je najveći skit na Svetoj Gori, veći je čak i od mnogih manastira. O njegovoj veličini govori podatak da je u njemu svojevremeno boravilo oko 2000 monaha! U skitskoj crkvi se čuva deo glave apostola Andreja Prvozvanog. U crkvi se nalazi i velika ikona našeg Justina Popovića.
Oko 14:00 časova ćemo se smestiti u sobe. Zatim krećemo u obilazak Kareje. U Kareji se nalaze prodavnice u kojima se mogu obnoviti zalihe hrane. Obići ćemo najstariju svetogorsku crkvu, Protat. U crkvi se čuva čudotvorna ikona Dostojno Jest. Posetićemo obližnji manastir Kutlumuš, isposnicu Svetog Save i hilandarsku keliju Paterica. U isposnici Svetog Save nalazi se čudotvorna ikona Mlekopitateljica. Noćenje u skitu Sv. Andreja.
19.03. – Oko 09:00 časova odlazak kombijem do Starog Rusika (nekadašnjeg manastira a danas skita), gde se zamonašio Rastko Nemanjić. Nakon obilaska skita, kombi nas vozi do ruskog manastira Svetog Pantelejmona. U Sv. Pantelejmonu obilazimo manastirski kompleks i celivamo mošti svetitelja.
U 12:20 se ukrcavamo na trajekt koji nas vozi do Uranopolisa. U Beograd stižemo između 01:00-02:00 časova.

Na ovim linkovima možete pročitati nešto više o mojim svetogorskim hodočašćima:

http://www.planine.net/balkan/grcka/sveta-gora-atos-2033-m-2010-god/

http://www.planine.net/balkan/grcka/vaskrs-na-svetoj-gori-2011-god/

http://www.planine.net/balkan/grcka/sveta-gora-karulja/

http://www.planine.net/knjiga-o-svetoj-gori/

NAPOMENA:

U manastirima se obeduje dva puta dnevno, uglavnom ujutru oko 07:00 časova i predveče oko 17:00 časova, mada sve zavisi od manastira do manastira. Hrana je posna u posne dane, meso se ne jede nikad. Jutarnja liturgija počinje uglavnom oko 05:00 časova i traje oko sat i po. Večernja liturgija počinje u 16:00 ili 17:00 časova (zavisi od manastira) i traje manje od sat vremena. Liturgije nisu obavezne, ali bi bilo lepo da se prisustvuje. Hrana i prenoćište su besplatni; ko želi, može da ostavi prilog.

U manastirima u kojima ćemo noćiti postoje tuševi. Poneti peškir, sapun i pribor za ličnu higijenu.

Od preobuke, poželjno je imati nešto pogodno za pešačenje (preporučujem dva para trenerki ili planinarskih pantalona), aktivne majice i sl. Poželjno je da cipele budu jake, najbolje duboke gojzerice, zbog konfiguracije terena (makadam, kamenje, tvrda zemlja). Od garderobe poneti samo ono što može da stane u ranac. Torbe, koferi i sl. samo će vam praviti problem. Planinarski štapovi znatno olakšavaju pešačenje.

Poželjno je poneti energetsku hranu. Suvo voće, konzerve i plazma keks su najbolje rešenje. Što se tiče vode, dovoljno je poneti flašu od 2 litra i puniti je u svakom manastiru.

karulja

Karulja

karulja3

Karuljsko uvo

karulja1

Karulja

karulja2

Crvena pećina na Karulji

danileji

Danileji

noviskit

Novi Skit

malasvana

Skit Male Svete Ane

sv.pavle

Sveti Pavle

sv.andrej

Skit Sv. Andreja

protat (2)

Protatska crkva u Kareji

paterica

Paterica

iviron

Iviron

stavronikita

Stavronikita

lavra

Velika Lavra

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prodrom

sv.mina

Kelija Svetog Mine

ksiropotam

Ksiropotam

pantelejmon

Sveti Pantelejmon

hilandar

Hilandar

milutinovpirg

Pirg kralja Milutina

skitsvvasilija

Skit Sv. Vasilija na moru

esfigmen

Esfigmen

dohijar

Dohijar

ksenofont

Ksenofont

Agios Oros mapa

Mapa Svete Gore


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/