ZLATAR (Velika Krševa 1625 m)

Zlatar je planina neobične lepote, čak mi se čini lepšom dok kroz nju prolazim asfaltnim putem Sjenica-Nova Varoš, nego kada idem planinarskim stazama. Zatalasana zeleno-žuta polja oko uvačkog jezera i nepregledna borova šuma ispod najvišeg vrha pravo su zlato ove planine, možda je po njima i dobila ime.

Najkraći put do vrha Golo brdo i susedne Velike Krševe je ibarskom magistralom, do Nove Varoši (Beograd-Nova Varoš oko 280 km). U Novoj Varoši skreće se levo prema Sjenici (postoji putokaz) i nakon 6 km dolazi do skretanja za Vodenu poljanu (1450 m). Do Vodene poljane vodi solidan makadamski put u dužini od 3.8 km. Put u početku ne obećava i izgleda jako loše, ali se nakon kritičnih 50 metara stanje znatno popravlja.DSCN0522

Na Vodenoj poljani nalazi se šumska kuća u sastavu “Srbijašuma“ i manastir Sv. Kozme i Damjana. Nakon prestanka sa radom rehabilitacionog centra “Zlatar“, episkop je odlučio da iznad centra podigne ovaj manastir kako bi ljudi ipak imali gde da dođu da se oporave i leče.

Manastir Sv. Kozme i Damjana

Manastir Sv. Kozme i Damjana

Vrh je od manastira udaljen oko 2 km, samo se prati putokaz ka manastiru Mileševa. Ja sam i tih 2 km prešao kolima, ali sledeći put to sigurno neću uraditi, put baš i nije reprezentativan.

Kada dođete ispod samog vrha, ugledaćete stazicu nadesno kojom idu džipovi. Samo treba preskočiti žičanu ogradu i na Golom brdu (1607 m) ste za 10 minuta. Tu se nalazi protivgradna stanica. Golo brdo se po medijima predstavlja kao najviši vrh Zlatara, ali to nije tačno, najviši vrh je susedna Velika Krševa.DSCN0532 DSCN0536 DSCN0534 DSCN0540

Golo brdo

Golo brdo

Kada se popnete na Veliku Krševu (1625 m), biće vam jasno zašto vrh nosi to ime. Vrh je krševit, do njega se dolazi pravo sa Golog brda, za nekih 15 minuta. Čudno je to što je Golo brdo bez kamenja, a Velika Krševa obiluje njime! Sa Velike Krševe je veoma lep pogled.DSCN0543 DSCN0544 DSCN0545 DSCN0546 DSCN0548 DSCN0552

Velika Krševa

Velika Krševa

S obzirom da uspon na vrh nije zahtevan i ne traje dugo, predlažem da u povratku ka Novoj Varoši skrenete ka uvačkom jezeru i brani. Kao i u kanjonu Uvca i ovde se mogu videti beloglavi supovi. Ne sećam se tačno, ali mislim da je od skretanja za Vodenu poljanu brana udaljena 6 do 8 km. Pratite putokaze ka jezeru, iako su na tablama sitna slova, mislim da ćete se snaći. Mada, ja sam se dosta vrteo dok nisam konačno izbio na pravi put.

A jezero-fantazija! Divan pogled na vijugavi Uvac sa dva mala ostrva u sredini!DSCN0562

Uvačko jezero

Uvačko jezero

U blizini jezera, u selu Božetići, nalazi se manastir Dubnica. Od brane postoji putokaz ka njemu i svakako ga treba obići. Do Dubnice, preko brane, vodi asfaltni put.

Manastir Dubnica

Manastir Dubnica

Ovo je lepa i lagana tura, mogla bi se uklopiti zajedno sa obilaskom kanjona reke Uvac i vrha Molitva, da se u jednom danu zaokruže obe celine prelepog Uvca i vrh Zlatara kao bonus.

Jul 2013. god.

 

 

 

 

 

2 Responses to “ZLATAR (Velika Krševa 1625 m)”


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/