UVAC (Molitva 1247 m)

Kanjon Uvca je manje-više svim poznat, uglavnom po predivnim fotografijama uvačkih meandara iznad kojih kruže beloglavi supovi. Ovo je mesto koje treba posetiti u letnjem periodu, jer se tada pružaju mogućnosti za obilazak ledene pećine kao i za kupanje u samom jezeru.

Od Beograda do Uvca dolazi se Ibarskom magistralom, gde se isključuje kod Požege na put prema Ivanjici. Od Ivanjice se prati putokaz za Sjenicu, preko Javora. Ukupno, oko 290 km do krajnjeg odredišta. Nepuna 2 km pre Sjenice je sjeničko jezero. Čim ugledate vodu, parkirajte kola. Odavde, pa do kampa Markova ravan, potrebno je oko pola sata hoda. Ova slika označava početak vaše ture:

Da bi se došlo do kampa treba preći preko brda, koje se na slici nalazi sa desne strane. Postoji makadamski put koji vodi do samog kampa, može se i kolima proći, ali ipak ne preporučujem, put je pun rupa i neravnina. Uglavnom, u kampu ima nekoliko prikolica i kamp-kućica koje se mogu iznajmiti za spavanje, ukoliko imate sreće. Sa vrha brda koje vodi do kampa pruža se ovakav pogled:

Uvac

U kampu uvek ima nekoliko čamaca koje će vas povesti na krstarenje po odgovarajućoj ceni.

Kamp Markova ravan

Od kampa ide staza do vidikovca Molitva. Potrebno je oko 2 sata umerenog hoda da bi se stiglo do ovog impresivnog vrha, sa koga se pruža pogled koji ste mnogo puta vidjali na raznim fotografijama. Celo vreme iznad vas kruže beloglavi supovi, kojih trenutno ima preko stotinu na ovom mestu. Uvac je, uz kanjon Trešnjice, jedino stanište beloglavih supova u Srbiji. Beloglavi sup je izuzetno teritorijalna ptica, svoje stanište napušta samo onda kada ne može da nadje ženku. Interesantno je da kada mužjak nađe svoju životnu saputnicu, ostaje sa njom sve do svoje smrti.

Beloglavi sup

Beloglavi sup

1 2 3 4 6

Meandri Uvca

Vrh Molitva

Šta reći za kraj, osim da ovo jedinstveno mesto u Srbiji svakoga ostavlja bez reči.

 

Jul 2013. god.

 

 

 


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/