TARA (Banjska stena 1065 m)

Tara je sigurno jedna od naših najlepših planina. I najvećih. Kada vidim koliko prostranstvo zauzima, Tara je za mene ogromna! Tara ima pregršt vrhova i vidikovaca, tako da planinaru nikada neće biti dosadno. Sve staze su odlično markirane i obeležene putokazima, nema šanse da se zaluta. Ovo je planina na kojoj je sve pod konac, jasno su obeležene staze, ne zagađuje se životna sredina a i planinske kolibe se savršeno uklapaju u krajolik. Milina! Siguran sam da je Tara najbolje markirana planina u Srbiji.

Od Beograda, put do Tare vodi preko Valjeva, Rogačice i Bajine Bašte. To je nešto više od 180 km, ili oko 3,5 sata vožnje. Pre ulaska u Bajinu Baštu, zaustavite se na proširenju gde piše „Kuća na Drini“ i uživajte u pogledu.

Kućica na Drini

Kuća na Drini

U Bajinoj Bašti, pratite putokaz za Perućac. U Perućcu obiđite reku Vrelo, koju još zovu i Godina, zato što je dugačka samo 365 metara. Oko ove rečice izgrađen je restoran, sa fantastičnim pogledom na Drinu.

Reka Godina

Reka Godina

Posle Perućca skrenite levo, prema Mitrovcu. Mitrovac je poznato izletište i nalazi se na 1024 m.n.v. Od Mitrovca, vozite samo pravo, do 2 km udaljenog dečjeg odmarališta. Tu možete parkirati kola i krenuti prema Banjskoj steni (1065 m). Pre skretanja za dečje odmaralište, ugledaćete putokaz ka Banjskoj steni, to je vaša polazna tačka.

DSCN0028

Do Banjske stene vodi makadamski put, koji je potpuno ravan. Do vidikovca se može doći i kolima, ali ipak preporučujem šetnju. Staza je odlično markirana i prelazi se za sat i po vremena (7 km). Od skretanja u šumu pa do prvog vidikovca, potrebno je 5 minuta hoda. Sa vidikovca je sjajan pogled na Drinu i hidroelektranu Perućac. Vidi se i susedna Bosna i njene planine. Na početku staze stoji upozorenje da je moguć susret s medvedima, ali možete naići i na nešto mnogo lepše:

Šumska vila

Šumska vila

DSCN0041DSCN0042

Vidikovac na Tari

Vidikovac na Tari

DSCN0044

Od vidikovca nastavite dalje markiranom stazom (u pravcu putokaza za Mitrovac – 2h i 10 min.) i za desetak minuta doći ćete do Banjske stene. Slike govore same za sebe:

DSCN0050

Banjska stena

Banjska stena

DSCN0067DSCN0072

Ne  vraćajte se nazad, već nastavite markiranom stazom napred. Ovom kružnom stazom (koja većim delom ide kroz šumu), za oko 2 sata hoda, doći ćete do Mitrovca. Usput ćete imati još jedan lep pogled na Drinu, sa vidikovca za čije ime nisam siguran, ali bi moglo da bude Kozja stena.

DSCN0080DSCN0081DSCN0084DSCN0087DSCN0089

Mitrovac

Mitrovac

DSCN0102

Ova tura je baš lagana, mogu čak i deca da idu. Imaćete dovoljno vremena da (ukoliko ste motorizovani) obiđete i Zaovinsko jezero. Od Mitrovca pratite putokaze prema jezeru, svejedno je sa koje strane ćete početi obilazak. Vožnja oko jezera dugačka je 40 km, ali vredi svaki pređeni metar.

Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero

DSCN0124

Šetnja do Banjske stene je odlična tura za početnike i dobro zagrevanje za iskusnije planinare. Pogled sa ovog vidikovca urezaće vam se u sećanje, s obzirom da je jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji. Uživaćete u prelepom pogledu i siguran sam da će vam se pluća raširiti od velike količine primljene lepote.

DSCN0057

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avgust 2016. god.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/