TAORSKA VRELA

Za Taorska vrela kažu da su nekad bila atraktivnija i lepša od Plitvičkih jezera u Hrvatskoj! Danas su Taorska vrela potpuno zaboravljena, iako su nekad bila sastavni deo svakog turističkog prospekta u Srbiji! A zašto je tako? Zato što su davnih 70-ih godina neki pametnjakovići na vlasti odlučili da kaptiraju izvore i tako unište ovaj biser prirode. A sve to zbog potrebe Kosjerića za vodom, iako vode ne manjka u ovom kraju.

Kako doći do Taorskih vrela? Može preko Kosjerića, koji je od Beograda udaljen 136 km, tako što se sa ibarske magistrale skrene prema Valjevu, a onda pre samog ulaza u Valjevo skrene levo ka Kosjeriću (postoji putokaz). Nekih 3 sata vožnje bilo nam je potrebno od Beograda do Kosjerića i još pola sata do sela Drenovac. Postoji putokaz za ovo selo, mi smo se zaustavili kod železničke stanice Ražana i krenuli ka vrelima.

Ražana

Ražana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staza nije markirana, u planu je da se uradi markacija od ovog mesta pa sve do Rogačice, kao deo buduće transverzale. Dakle, mi smo krenuli ka 15 km udaljenim vrelima, kroz zaseoke Obradovići, Sandići i Ćirovina. Prvo poznatije mesto kroz koje smo prošli su Radanovci. Poznati su po pogibiji narodnog heroja Žikice Jovanovića-Španca. Na jednom uzvišenju iznad sela nalazi se i spomenik posvećen Žikici.

DSCN0005

 

 

 

 

 

 

 


DSCN0009
DSCN0010

Subjel u daljini

Subjel u daljini

DSCN0017

Radanovci

Radanovci

DSCN0033

 

 

 

Dolazimo do sela Donji Taor, kroz koje protiče reka Skrapež.

DSCN0035 DSCN0036

 

Tu su i Taorska vrela, obilazimo prvo donji slap, koji i nije nešto posebno interesantan.

DSCN0039 DSCN0043 DSCN0048

Nekada se ovde nalazilo 11 vodenica, od kojih su danas u životu samo dve, nažalost prilično ruinirane i zapuštene. Idemo ka gornjem slapu i nailazimo na predivan prizor!

DSCN0055

DSCN0061

Taorska vrela

DSCN0071

Siguran sam da većina Srba ni ne zna da postoji ovo mesto. Ne znam da li iko pamti koliko su ova vrela nekada bila atraktivna. Bigrene akumulacije me malo podsećaju na kanjon reke Panjice kod Arilja. Kaptiran izvor je i izvorište tople vode, zato se i zove vrelo. A sada pogledajte ovu stenu i zamislite kako je nekada bio moćan prizor dok se sa njenih litica slivala voda!

Taorska stena

Taorska stena

Nije lako doći do Taorskih vrela, pogotovo ako ne poznajete ovaj kraj. Može se iz Kosjerića krenuti prema Sečoj Reci i odatle ka Makovištu. Razdaljina Kosjerić-Makovište je 16 km. Skrećete kod Sijanja, desno pored groblja pa nizbrdo 3 km do Donjeg Taora. Ima i dosta kraći put pored groblja, ali ide kroz šumu i livade, ko ne zna neka ne pokušava. Ali, ako vas put ipak nanese blizu ovog zaboravljenog mesta, pomučite se da ga nadjete, ovo je prizor koji se zaista retko viđa!

Oktobar 2014.

 

3 Responses to “TAORSKA VRELA”


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/