PEŠTERSKA VISORAVAN (1200 m)

Pešterska visoravan poznata je po izuzetno niskim zimskim temperaturama, tu je izmerena najniža temperatura dosad u Srbiji, minus 39 stepeni, u mestu Karajukića Bunari, 2006. godine. Zeleni, valoviti pašnjaci dokle vam pogled seže je ono što se može doživeti leti na ovom predivnom mestu. Rasanska reka koja protiče kroz kratko podšišana polja deluje neverovatno smirujuće i pravi je melem za oči i dušu. Nadmorska visina Peštera je od 900 do 1200 m, fotografije koje slede napravljene su kod sela Rasno, na 1200 m.

Od Beograda, ibarskom magistralom putuje se do Požege, gde se isključuje na put za Ivanjicu. U Ivanjici se prati putokaz za Sjenicu. Razdaljina Beograd-Ivanjica je oko 180 km, a Ivanjica-Sjenica oko 40 km. U Sjenici se prati put za Novi Pazar i nakon 23 km skreće se ka Dugoj Poljani. Od Duge Poljane ide regionalni put ka Karajukića Bunarima, koji nakon 12 km prelazi u makadamski, malo pre sela Rasno. To je bila krajnja tačka mog putovanja, nisam hteo da rizikujem da kolima idem dalje.

Rasanska reka

SDC12031 SDC12042 SDC12043 SDC12047 SDC12054

Veliko i nepregledno prostranstvo Pešterske visoravni pruža vam izuzetan osećaj slobode i širine, osećaj kakav se retko gde može doživeti. Slobodna i pitoma stada ovaca, konji i krave koji mirno pasu, bistra reka koja žubori, ulivaju spokoj i smirenje koje se ni sa čim ne može porediti. Ovde se diše slobodno u svakom smislu i dobro je što čovek još nije potpuno osvojio ovaj netaknuti deo prirode.

Jul 2011. god.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/