OVČAR (985 m)

Planina Ovčar nalazi se preko puta planine Kablar. Ove dve planine zajedno čine Ovčarsko-kablarsku klisuru. Klisura je poznata i po svojim manastirima, kojih ima deset, pet na levoj i pet na desnoj obali Zapadne Morave. Zato klisuru zovu još i Srpska Sveta Gora. Uspon na vrh Ovčara počinje od jednog od ovih manastira.

Polazna tačka je Ovčar Banja. Od Beograda je udaljena 160 km, što je oko 2,5 sata vožnje ibarskom magistralom. U Ovčar Banji postoji planinarski dom PSD „Železničar“, gde se može prenoćiti ukoliko se, pored Ovčara, planira uspon i na Kablar. Iznad doma, na stazi koja vodi prema vrhu Kablara, od 2010. godine postoji ferata. Ali, to je već za ljubitelje ekstremnih sportova.

Prelaskom visećeg mosta ispred planinarskog doma, izlazi se na ibarsku magistralu. Prelazi se magistrala i ide uzbrdo asfaltnim putem, ka manastiru Preobraženje. Na početku asfaltnog puta je putokaz ka manastiru. Tu se nalazi i jedna česma gde se možete snabdeti čistom planinskom vodom. Za 5 minuta dolazi se do manastira Preobraženje, polazne tačke uspona na Ovčar.

DSCN0067

Manastir Blagoveštenje

Manastir Preobraženje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od Preobraženja markirana staza vodi kroz šumu, sve do 2 km udaljenog manastira Sretenje. Razdaljina između dva manastira prelazi se za pola sata.
DSCN0003DSCN0004DSCN0005

Manastir Sretenje

Manastir Sretenje


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Markirana staza od Sretenja ponovo vodi kroz šumu, sve do izlokanog asfaltnog puta. Taj put nalevo i nagore vodi do vrha Ovčara, a nadesno do sela Dučalovići i dalje ka Ovčar Banji. Preporučujem izlazak na livadu s desne strane puta (postoji markacija), jer je odatle odličan pogled na Ovčar.

DSCN0032

Ovčar

Ovčar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od manastira Preobraženje do vrha Ovčara potrebno je oko sat i po vremena normalnog hoda, uz savlađivanje visinske razlike od 600 m. Malo pre vrha, asfaltni put vodi levo ka najvišoj koti Ovčara. Vrh je u šumi, ali se sa njega ipak vide meandri Zapadne Morave. Ako se asfaltnim putem nastavi još 100 metara pravo, dolazi se do repetitora. Odatle je fantastičan pogled na Kablar i krivudave meandre reke Morave!

Raskrsnica ispod vrha

Raskrsnica ispod vrha

DSCN0021

Ovčar-vrh

Ovčar-vrh

Pogled na Kablar sa Ovčara

Pogled na Kablar sa Ovčara

DSCN0029

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spust sa vrha do Ovčar Banje traje oko sat i 45 minuta. Naravno, spust može biti znatno kraći ako se vraćate istim putem kojim ste i došli. Ipak preporučujem dužu varijantu, koja uključuje obilazak manastira Svete Trojice.

Sa vrha Ovčara spuštate se afaltnim putem sve do sela Dučalovići, gde se nalaze putokazi za manastire Sretenje i Svete Trojice. Prvo skretanje je za manastir Sretenje, drugo je za Svetu Trojicu. Asfaltni put završava se kod manastira posvećenom Svetoj Trojici. Od vrha do manastira potrebno je oko sat i 15 minuta hoda.

DSCN0033 DSCN0034 DSCN0037

Dučalovići

Dučalovići

DSCN0039

Manastir Svete Trojice

Manastir Svete Trojice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od manastira vodi markirana staza sve do auto kampa u Ovčar Banji. Na stazu se izlazi kada se prođe kroz kapiju koja se nalazi pored zvonika.

DSCN0041

Manastirski zvonik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levo od kapije je jedna česma, odatle kreće markirana staza ka Ovčar Banji. Za pola sata dolazi se do auto kampa.

Česma iza manastira

Česma iza manastira

Staza ka Ovčar Banji

Staza ka Ovčar Banji

Auto kamp

Pogled iz auto kampa

DSCN0050

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kada se pređe magistrala, ulazi se u Ovčar Banju. U samoj Ovčar Banji nalazi se manastir Blagoveštenje, gde se zamonašio blaženopočivši patrijarh Pavle. Manastir je napravljen 1601. godine. Oko 2 km od planinarskog doma, nalazi se još jedan lep manastir, Nikolje.

Ovčar Banja

Ovčar Banja

Manastir Blagoveštenje

Manastir Blagoveštenje

Manastir Nikolje

Manastir Nikolje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve u svemu, zanimljiva i relaksirajuća planinarsko-manastirska tura. I uopšte nije naporna. Zanimljivo je da spust traje duže od uspona! Posle ovakve ture, sigurno će vam prijati opuštanje u modernom spa centru Ovčar Banje, u termalnoj i lekovitoj vodi. A možete se diviti i ovoj neobičnoj ptičici šarenog perja, ispred planinarskog doma.

DSCN0064

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maj 2015. god


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/