OROVICA (Velika Orovica 856 m)

Orovica je planina koja zadnjih par godina sve više privlači pažnju planinara. S obzirom da se nalazi u neposrednoj blizini Ovčara i Kablara, razumljivo je zašto je zapostavljena. Ali, daleko od toga da Orovica nema šta da ponudi.

Uspon na Orovicu počinje iz sela Tučkovo, malo posle Ovčar Banje. Razdaljina između Beograda i Tučkova iznosi oko 165 km, ili 2,5 sata vožnje ibarskom magistralom. Kada se prođe Ovčar Banja, obratite pažnju na stajalište za autobuse (žute boje) sa leve strane magistrale. Na njemu piše „Tučkovo“. Sa desne strane magistrale je prva prodavnica, tu ne stajete! Nastavite dalje koju stotinu metara i sa desne strane ugledaćete drugu prodavnicu. To je polazna tačka za uspon na Veliku Orovicu. Iza prodavnice je asfaltni put koji vodi uzbrdo prema najvišem vrhu Orovice.

DSCN0001DSCN0002

Nakon 2 km prestaje asfalt i kreće šumska staza. Staza do vrha je odlično markirana, nema šanse da izgubite markaciju.

DSCN0003DSCN0005DSCN0006DSCN0008

Orovica

Orovica

DSCN0013

Staza do vrha je prilično interesantna i jako neobična za ovu planinu. Neko vreme se ide po obodu planine, što vam daje mogućnost da uživate u lepim pogledima na vrhove Orovice. Čak se i Ovčar vidi u daljini. U šumi se nalazi i putokaz prema Kablaru, tuda se možete spustiti nakon što osvojite Veliku Orovicu.

DSCN0020DSCN0021DSCN0022DSCN0023DSCN0024

Ovčar u daljini

Ovčar u daljini

DSCN0028

I konačno, nakon 2 sata laganog pešačenja, izlazi se na Veliku Orovicu (856 m).

Velika Orovica

Velika Orovica

DSCN0032

Tura nije naporna i pogodna je za planinare-početnike. Preporučujem povratak šumskom stazom koja vodi prema Kablaru. Tom stazom ćete sići u kanjon Vrnčanske reke, koji je prilično zanimljiv. Ovom stazom za sat i po vremena izlazite na ibarsku magistralu, koju stotinu metara pre polazne tačke.

DSCN0033

Kanjon Vrnčanske reke

Kanjon Vrnčanske reke

Sve u svemu, Orovicu svakako treba posetiti. Ja sam bio prilično skeptičan prema ovoj planini, ali sam se, na svu sreću, prevario :-). Čak bi se mogla napraviti i tura Orovica-Kablar, ali to je već za kondiciono spremnije planinare.

DSCN0038

Jun 2016. god.

 


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/