MUČANJ (Jerinin grad 1534 m)

Put za Mučanj je isti kao i za Kukutnicu, samo što se Mučanj nalazi nešto dalje. Dakle, od Beograda treba krenuti ibarskom magistralom do Požege, gde se skreće na put za Arilje i Ivanjicu. Posle Arilja, u mestu Prilike, skreće se desno prema selu Katići. Postoji tabla sa skretanjem za Katiće. Od Beograda do Katića ima 210 km. Prođu se Katići i skreće se desno za Mučanj. Ja sam pitao meštane za skretanje, mislim da ga sam nikada ne bih našao. Put do vrha je makadamski, nemarkiran, ne preporučujem izlazak kolima.

Inače, Mučanj je dobio ime zahvaljujući našem Svetom Savi, zato što se mnogo mučio dok se nije popeo na vrh. Ispod vrha se nalazi i česma posvećena ovom svetitelju, lekovita Savina voda. Po predanju, Sveti Sava se molio Bogu da mu da vode jer je bio žedan. Na mestu gde je sada česma, njegov konj je udario kopitom i voda je potekla!

U hladu drveća nalaze se klupice i sto za odmor, desno naniže staza vodi do Savine vode, a levo nagore se izlazi na vrh – Jerinin grad. Staza nije markirana i ja sam išao po osećaju, malo sam lutao, ali na kraju sam uspeo da izađem na vrh i uživam u ovim prekrasnim vidicima.

Savina voda

Mučanj

 

Jul 2011. god.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/