MEDVEDNIK (1244 m)

Do vrha Medvednika može se doći na nekoliko načina. Na vrh se može popeti iz sela Drenajić, što je najduža varijanta, kao i preko planine Jablanik. Ovde ću opisati stazu koja vodi od planinarskog doma “Krušik”, koji se nalazi na 850 m nadmorske visine, do vrha na 1244 m. Inače, kažu da je Medvednik dobio takvo ime jer, kada se gleda iz daljine, liči na medveda koji spava?!

Dakle, ibarskom magistralom ide se do Valjeva (oko 100 km) i onda još 30 km ka prevoju Debelo Brdo. Prati se putokaz za Bajinu Baštu. Na putu ka prevoju, prolazi se pored brane Rovni i kroz selo Poćutu. Na Debelom Brdu, sa desne strane se vidi skretanje koje vodi ka domu. Put je makadamski i, uz pažljivu vožnju, može se doći do samog doma. Od doma ka vrhu vode markirane staze. Staza je uglavnom makadamska, nema mnogo eksponiranih mesta. Do vrha se stiže preko Kedine vode, izvora na kome se možete osvežiti čistom planinskom vodom.

Dalje se prate marakcije dok se ne dođe do jedinog eksponiranog mesta sa koga se vidi susedna planina Bobija.

Pogled na Bobiju s Medvednika

Odatle počinje greben koji kroz šumu vodi do najviše tačke. Put je odlično markiran do samog vrha. Od doma do vrha može se doći za oko sat i po vremena.

Na vrhu Medvednika

Septembar 2011. god.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/