KANJON REKE GRADAC

Kanjon reke Gradac, meni lično najlepši u Srbiji, jedan je od najinteresantnijih i najprivlačnijih  za pešačenje. Sve vreme se hoda pored reke, a dva manastira na njenom početku i kraju ulivaju dodatni mir u putnika-planinara. Prolazak kanjona uopšte nije naporan, nema velikih visinskih razlika, staza je solidno markirana i ne postoji mogućnost da se zaluta.

Postoji nekoliko varijanti za obilazak ovog malog raja valjevskog kraja. Može se krenuti od Valjeva, manastira Ćelije ili manastira Lelić. Tura od Valjeva je najduža i najsadržajnija jer se obilazi Degurićka pećina i prolazi kroz, po mnogima, najlepši deo kanjona. Šetnja između manastira je takođe lepa i ima šta da se vidi, nije naporna i traje oko 2 sata, mada uvek ispadne više zbog besomučnog fotografisanja!

Mi smo na turu krenuli od manastira Lelić, 11 km udaljenog od Valjeva, ka manastiru Ćelije. Razdaljina između ova dva manastira je nekih 5-6 km. Lelić je poznat po jednom od najvećih duhovnika koje je naš narod ikad imao, vladici Nikolaju Velimiroviću, veoma cenjenom i van granica Srbije. Njegove mošte nalaze se u manastirskoj crkvi, a zanimljivo je spomenuti da se njegova ličnost i dela i dan-danas poštuju na Svetoj Gori.

Do Lelića se dolazi preko Valjeva, u gradu postoje putokazi ka ovoj svetinji. Od Beograda do Valjeva ima 100 km ako se ide ibarskom magistralom. Mi smo došli obrenovačkim putem, zato što smo usput hteli da vidimo jedan od naših najlepših manastira, Kaonu.

Manastir Kaona

Manastir Kaona

 Od Lelića se ka kanjonu ide uzbrdo asfaltnim putem, gde se ubrzo skreće levo na makadamski put. Na ovoj drvenoj banderi nalazi se markacija.

Manastir Lelić

Manastir Lelić

 Još par stotina metara i ponovo se skreće nalevo i nadole.

 Od ovog skretanja pa do reke ima, po mojoj proceni, oko 1,5 km. 

Usput se može obići i izvorište reke Gradac. Sa makadamskog puta skrenite desno, postoji markacija. Do izvora se dolazi za manje od 5 minuta. Nakon izvora, veoma brzo se izlazi na stazu koja ide uz samu reku. Uživanje može da počne!

DSCN0065

Izvor reke Gradac

Kanjon reke Gradac

Laganim hodom, dolazi se do etno sela „Skok po skok“, što je i krajnja destinacija ove relaksirajuće ture. Ovde se možete okrepiti svežom pastrmkom ili nečim drugim. Nakon toga, krenite uzbrdo ka manastiru Ćelije. Trebaće vam čitavih 5 minuta. Manastir je poznat po još jednom pravoslavnom gorostasu, arhimandritu Justinu Popoviću. Sahranjen je u manastirskoj crkvi. Takođe, u manastirskoj porti se nalazi i grob Ilije Birčanina, jednog od knezova koje su Turci posekli na valjevskom mostu, 1804. godine, u događaju koji je poznat kao „Seča knezova“.

Manastir Ćelije

Manastir Ćelije

Ova tura je lepa i laka, pogodna za sve uzraste. Siguran sam da žubor Gradca nikog neće ostaviti ravnodušnim!

Maj 2013.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/