JAGODNJA (Košutnja stopa 940 m)

Uspon na Jagodnju počinje iz centra Krupnja. Do Krupnja se dolazi preko Valjeva, dakle putuje se ibarskom magistralom. Krupanj je oko 165 km udaljen od Beograda (oko 2,5 sata vožnje). Otprilike 1 km severno od Krupnja, nalazi se selo Dobri potok. Ono je zanimljivo zbog crkve Uspenja Presvete Bogorodice, koja datira iz 14-og veka. Oko crkve je napravljeno zanimljivo etno selo. U svakoj kući nalazi se mali muzej posvećen davno zaboravljenim vremenima.

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice

DSCN0020 DSCN0022

Dakle, staza ka Košutnjoj stopi polazi iz centra Krupnja, tačnije iz ulice Žiće Markovića.

DSCN0026

Krupanj

DSCN0028 DSCN0029

Staza, tj. asfalt, vodi uzbrdo i ubrzo prelazi u makadamski put. Staza nije markirana, ali nije problem pratiti je, treba se samo držati glavnog puta i obratiti pažnju na dve-tri raskrsnice. Prva je ova, ne skretati levo nego nastaviti samo pravo.

DSCN0031

Staza vodi kroz pitoreskne predele i odmah na početku otvara se pogled na najviši vrh Jagodnje.

DSCN0040

Jagodnja

DSCN0035 DSCN0036

Kod ove kolibice je idealno mesto za dužu pauzu. Tu je takođe jedna raskrsnica sa tri puta, pravi je onaj koji vodi desno.

DSCN0042 DSCN0043

Ovo je otprilike dve trećine puta, Košutnja stopa više nije tako daleko.

DSCN0044

Staza vodi kroz šumu do poslednje bitne raskrsnice. Birajte drugu stazu nalevo.

DSCN0046

Još pola sata i izlazi se na vrh. Na vrhu se nalazi repetiror. Ne postoji nijedan vidikovac, s obzirom da je vrh u šumi. Košutnja stopa je ubedljivo najmanje atraktivan vrh koji sam popeo u svojoj planinarskoj karijeri. Ali opet, mogu da kažem da sam osvojio još jednu planinu :-)

Košutnja stopa

Košutnja stopa

Do vrha nam je trebalo oko 3 sata. Kada se siđe sa Košutnje stope i krene levo makadamskim drumom, nakon 1 km dolazi se do Mačkovog kamena. Postoji prečica kroz šumu, lako ćete je pronaći.

Mačkov kamen

Mačkov kamen

Mačkov kamen je mesto pogibije velikog broja Srba u Prvom svetskom ratu. Nadmoćna austrijska vojska potpomognuta Nemačkom, nanela je poraz srpskoj vojsci. Bila je to Pirova pobeda, uz velike žrtve na obe strane. U znak sećanja na junački otpor srpske vojske, podignuta je spomen-kosturnica.

Nedaleko od ovog lokaliteta, na 10 minuta hoda, nalazi se jedan fantastičan vidikovac. Vidi se vijugava Drina, Medvednik, Bobija i Sokolske planine.

DSCN0051

Medvednik

DSCN0053 DSCN0056 DSCN0057 DSCN0062

Do vrha Jagodnje se može doći i na manje naporan način. Postoji putokaz u Krupnju za Mačkov kamen, a do njega vodi i asfaltni put. Odatle je lako otići do Košutnje stope i do ovog lepog vidikovca.

Dakle, tura nije naporna, ali nije ni nešto posebno interesantna, iako treba savladati 600 m visinske razlike. Ali, ako se ipak nađete u tom kraju, ne propustite priliku da uživate u prelepoj panorami sa pogledom na Drinu!

Oktobar 2014.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/