JADOVNIK (Katunić 1733 m)

Jadovnik je jedna od najlepših planina na kojima sam bio. Sa njenog vrha pruža se pogled od kojeg zastaje dah, nešto slično doživeo sam samo na planini Dukat blizu Vlasinskog jezera.

Od Beograda do Jadovnika dolazi se Ibarskom magistralom, gde se kod Požege isključuje na put prema Ivanjici. Od Ivanjice se prati putokaz za Sjenicu, preko Javora, pa pored Uvačkog jezera. Ukupno, oko 290 km do krajnjeg odredišta. Kada se stigne u Sjenicu, traži se put za Prijepolje. Postoji putokaz, a svako od meštana će vam pomoći. Sjenica je mali, ali interesantan grad.

Sjenica

Kada se krene ka Prijepolju, dolazi se do malog izletišta na rečici sa leve strane. Odatle počinje uspon na najviši vrh, Katunić (1733 m).

Sa leve strane magistralnog puta, ali u suprotnom pravcu, nalazi se tabla sa nazivom sela Gonje, što je orijentir za početak staze. Put je prašnjav i makadamski, ne možete ga promašiti. Ja sam išao kolima do samog vrha, nije baš preporučljivo jer je pun rupa, a i na nekim mestima je velik nagib.

Na najvišem vrhu je vojni objekat, tako da se do njega ne može doći, ali možete bez problema da istražujete okolo i da uživate u pogledu koji puca na sve strane. Vide se i crnogorske planine, Javor, Golija, Zlatar… Retko gde sam se osećao tako ispunjenim kao na ovom mestu. Pustiću slike da govore više od reči.

Jadovnik – Katunić

Jul 2011. god.

 


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/