GOLIJA (Jankov kamen 1833 m)

Planinska lepotica Golija udaljena je od Beograda 214 km. Do nje se stiže Ibarskom magistralom, gde se kod Požege put odvaja za Ivanjicu. U samoj Ivanjici nalazi se putokaz za Goliju, nemoguće ga je promašiti. Put vodi do mesta Golijska reka, što je polazna tačka za uspon na najviši vrh, Jankov kamen.

Staza ka vrhu ide paralelno sa ski stazom, a postoji i markacija na banderi, tako da se ne možete zbuniti. Nakon 45 minuta malo zahtevnijeg uspona, izlazi se na makadamski put koji vodi na Jankov kamen. Na vrhu je predajnik i kamen-obeležje na kome piše da ste na 1833 m nadmorske visine.

Jankov kamen

Ako se sa vrha krene na dole pa pre ski staze na levo, može se napraviti zanimljiva kružna pešačka tura, u trajanju od oko 3 sata. Tura vodi preko susednog Prekobrda (1578 m), odakle počinje dobro markirana staza. Staza delimično prolazi kroz šumu, a put je uglavnom makadamski.

Prekobrdo

Krajnje odredište je Golijska reka, tj., planinarski dom u kom se možete osvežiti i okrepiti.

Pri povratku u Ivanjicu, iako se skreće nekih 20 km sa puta, preporučujem posetu manastiru Kovilje. Zadnjih 5 km puta do manastira je nasuto sitnim šljunkom, tako da je potrebna lagana i opreznija vožnja. Manastir je interesantan jer je oltar u steni, a poznat je i po ocu Amvrosiju koji je u njemu pripitomio vuka.

Manastir Kovilje

Jul 2011. god.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/