DELIBLATSKA PEŠČARA (Zagajička brda 256 m)

Deliblatska peščara je najveća kontinentalna peščara u Evropi. Bogata je florom i faunom. Ja sam peščaru zamišljao kao mesto sa više peska i niskog rastinja, nešto poput afričke savane. Nažalost, Deliblatska peščara nije ništa od toga. U dubljim slojevima nalaze se naslage peska i lesa, a na površini je obično zemljište. Ima dosta zelenila i šumovitih predela. U peščari se nalaze i poznata Zagajička brda, od kojih najviše brdo ima 256 m. Na tom vrhu nalazi se spomenik u obliku piramide.

Od Beograda, vozili smo se preko Pančeva, Vladimirovaca, Banatskog Karlovca i Uljme do Sušare. Ukupno oko 90 km. U Sušari smo kod ove raskrsnice krenuli na turu, u pravcu Zagajice (nalevo). Krajnji cilj je selo Grebenac.

DSCN0004

Ukupno se prelazi oko 15 km, za šta je potrebno 4-5 sati normalnog hoda. Uglavnom je sve ravno, osim predela oko Zagajičkih brda. Staza nije markirana, nažalost. Mislio sam da probam da dam detaljna uputstva kako preći ovu stazu, ali sam shvatio da je nemoguće prepoznati pravo skretanje sa fotografije. Pratite samo glavni put i oslonite se na intuiciju. I na GPS. Nakon Zagajičkih brda spuštate se u šumu Dumaču. Iz šume izlazite na visoravan iznad sela Grebenac. Slede fotografije:

DSCN0016 DSCN0018 DSCN0019 DSCN0020 DSCN0025

Zagajička brda

Zagajička brda

DSCN0033 DSCN0037 DSCN0038 DSCN0041

Vršački breg

Vršački breg u daljini

Piramida na vrhu

Piramida na vrhu

Selo Grebenac

Selo Grebenac

DSCN0053 DSCN0054

Nakon uspešno okončane pešačke ture, otišli smo u Staru (Banatsku) Palanku. Čini mi se da ovo mesto ima više restorana na obali Dunava, nego stanovnika. Tu se kanal DTD uliva u Dunav. Iz Stare Palanke se vidi Rumunija, ali i tvrđava Ram, kod Velikog Gradišta. Svakodnevno, skela plovi od Stare Palanke do Rama.

Tvrđava Ram

Tvrđava Ram

DSCN0059 DSCN0063 DSCN0065

Ova tura nije pešački zahtevna, ali je interesantna. Boravak u najvećoj evropskoj peščari je nešto što svakako treba iskusiti. A i Zagajička brda su veoma neobična, na trenutak su me podsetila na padine Rajca i planine Ruj.

Maj 2017. god.

 


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/