DUKAT (Crnook 1881 m)

Dukat je planina sa koje se najbolje vidi najviši vrh Balkana, Musala (2925 m), koji se nalazi na planini Rila u Bugarskoj. Nalazi se blizu Bosilegrada, i do nje se stiže autoputem Beograd-Niš, gde se isključuje kod Vladičinog Hana i prolazi pored Surdulice do Bosilegrada. Ukupno oko 380 km ili oko 4 sata vožnje. Od Bosilegrada se ide do sela Klisura, nekih pola sata i odatle polazi na pešačku turu do vrha planine. Autobusko stajalište sa markacijom predstavlja polaznu tačku.

Do vrha ima 7,5 km što je oko 3 sata hoda. Prvih 500 m puta ide se pored reke.

Dolazi se do jedne raskrsnice odakle staza vodi nalevo. To je centar sela Klisura i tu se nalazi crkva.

Selo Klisura nalazi se na 1460 m nadmorske visine. Veći deo makadamskog puta pokriven je drvećem koje pruža zaštitu od Sunca i istovremeno otvara prekrasne vidike prema Besnoj Kobili.

Pogled prema Besnoj Kobili sa planine Dukat

Najzad se dolazi u selo Crnošište koje se nalazi neposredno ispod samog vrha. Odatle pa do vrha pružaju se prostrane livade. Tu se već nazire Crnook sa repetitorom.

U maloj šumici koja se nalazi na putu ka vrhu postoji spomenik srpsko-makedonsko-bugarskog prijateljstva. To je idealno mesto za odmor pred zahtevan uspon.

Odatle se ide pravo gore ka vrhu, prolazi se jedno pojilo i ostalo je samo stvar kondicije.

Sa vrha je odličan pogled na Musalu, Pirin i Osogovske planine. Jedan od najlepših vrhova koje sam popeo, rame uz rame sa Jadovnikom.

Spuštanjem sa grebena Dukata može se preko sela Zli Do doći do sela Brankovac, koji se nalazi na tromeđi Srbije, Bugarske i Makedonije. Selo je pretežno naseljeno bugarskim stanovništvom. Kroz selo protiče reka Brankovska i tu se nalazi lepa crkva iz 18-og veka posvećena Svetom Haralampiju. Silazak do ovog sela preporučujem samo onima koji se dobro snalaze sa topografskim kartama, s obzirom da je staza na jednom delu zarasla i treba je pronaći.

Crkva u Brankovcu

Maj 2012. god.

 

 

One response to “DUKAT (Crnook 1881 m)”


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/