VUKAN (Veliki Vukan 825 m)

Vukan je jedna od Homoljskih planina koja najviše privlači pažnju planinara. Do Vukana se najbrže stiže autoputem Beograd-Niš, sa koga se isključuje ka Svilajncu. Od Svilajnca se preko Petrovca na Mlavi dolazi do sela Ždrelo. U Ždrelu se nalazi moderan spa centar koji se obavezno posećuje nakon silaska s planine. Termalna voda dostiže temperaturu od 40 ºC i neverovatno prija i opušta nakon višesatnog pešačenja. Od Beograda do Ždrela ima oko 150 km.

Od Ždrela se skreće levo do najmlađeg manastira braničevske eparhije, Svete Trojice, odakle počinje staza. Staza je dobro markirana, visinska razlika je oko 625 m.

Manastir Svete Trojice

Put vodi uglavnom kroz šumu, što predstavlja dobru zaštitu u vrućim letnjim mesecima.

Nakon otprilike 3 sata, izlazi se na Veliki Vukan (825 m) odakle se odlično vidi celo Homolje.

Veliki Vukan

Desno od Velikog Vukana vodi staza za Mali Vukan (752 m), sa koga je isto lep pogled.

Pogled sa Malog na Veliki Vukan

Mali Vukan

Homolje

Između Velikog i Malog Vukana nalazi se jedna jama, čija dubina doseže sve do podnožja planine. Prema predanju, u nju su Vlasi bacali neverne žene i devojke. Postojalo je verovanje da će ženu, ako nije zgrešila, vetar izbaciti nazad! I zaista, ako u jamu bacite sasušenu travu ona će, zbog jakog strujanja vazduha, biti izbačena iz nje. Interesantna priča. Na kraju, kada se sa Vukana spustite umorni i zadovoljni, neizbežno je opuštanje u termalnoj banji Ždrelo.

 

Maj 2009. god.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/