TUPIŽNICA (1160 m)

Tupižnica je planina koja se nalazi između Boljevca i Knjaževca, a iza Rtnja. Ova planina se ne penje tako često, prednost se daje obližnjem Rtnju i Midžoru na Staroj planini. Najposećenija je u maju, kada se organizuje manifestacija Dani jorgovana koja uključuje i uspon na Tupižnicu. Uspon kreće iz sela Bučje, koje je od Beograda udaljeno 225 km. Do njega se dolazi autoputem Beograd-Niš, gde se kod Paraćina isključuje na put za Zaječar. Prolazi se blizu izvora Grze i dalje se ide ka Boljevcu, gde se skreće za selo Bučje. Od sela vodi markacija ka vrhu. Put jednim delom ide kroz šumu, zatim se izlazi na greben.

Bučje

Sa vrha se lepo vidi Rtanj (1565 m).

Tupižnica – pogled na Rtanj

Tupižnica – vrh

Malo dalje od vrha nalazi se predajnik u čijoj blizini je pećina, koju su prozvali Ledenica. Pećina je neistražena, pristup nije moguć bez odgovarajuće opreme, može se spustiti samo par metara do ulaza. Ulaz pećine je zapravo ponor kome se ne vidi dno, treba biti jako oprezan pri silasku zbog vlažnog i klizavog zemljišta!

Pećina Ledenica

Do vrha je potrebno oko 3 sata hoda. Šteta što je ova planina nepravedno zapostavljena, može se napraviti lepa tura ako se, pored uspona na Rtanj, uključi i Tupižnica.

 

Maj 2011. god.

 


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/