RUJ (1706 m)

Planina Ruj nalazi se na samoj granici Srbije i Bugarske. Vrh je zajednički i dok idete prema njemu možete se kretati po samoj graničnoj liniji, sa jednom nogom u Bugarskoj a drugom u Srbiji.

Na uspon se kreće iz sela Rakita. Rakita je udaljena oko 40 km od Pirota. Od Pirota se ide ka Dimitrovgradu i isključuje ka selu Sukovo, postoji putokaz. Preporučujem obilazak sukovskog manastira Presvete Bogorodice.

Manastir Sukovo

Manastir Sukovo

Zatim se ulazi u živopisni kanjon reke Jerme.

Kanjon Jerme

Kanjon Jerme

 

U selu Poganovo nalazi se manastir Sv. Jovana Bogoslova, poznatiji kao Poganovo, iz 14-og veka. Manastir je zadužbina Konstantina Dejanovića.

Manastir Poganovo

Manastir Poganovo

Prolazi se kroz Zvonačku Banju i nakon 3 km dolazi u selo Zvonce.

Zvonce

Zvonce

DSCN0008

Asfaltni put vodi još 3 km do sela Rakita (700 m). Odatle počinje markirana staza.

Rakita - početak staze

Rakita – početak staze

DSCN0016

Postoje dve varijante uspona na Ruj. Jedna je preko sela Vuči Del, ali ta staza je slabo markirana i ne bih je preporučio, druga je preko vrha Rakitski kamen (1457 m) ili Vetren, kako se još zove. Staza je odlično markirana do skretanja za Rakitski kamen.

Staza do Vetrena sve vreme ide kroz šumu, malo pre vrha izlazi se na jedan proplanak. Sa ovog mesta se nazire vrh Vetren i ostale planine u okruženju.

DSCN0020 DSCN0028 DSCN0039 DSCN0042

Vetren

Pogled na Vetren

Ponovo se ulazi u šumu i uskoro nailazi na skretanje za Vetren.DSCN0056

Pored ove table, postoje još dve, tri markacije na drveću kada se krene uzbrdo. Dalje nema markacije, zato držite pravac nalevo, na toj strani je vrh. Ide se oko 10 minuta kroz šumu i izlazi na padinu iznad koje je Rakitski kamen (1457 m). Sa Vetrena se vidi Ruj, kao i Vlaška planina i Greben (između kojih je kanjon Jerme), Asenov kale, Suva planina… Od Rakite do Vetrena meni je trebalo nešto manje od 2 sata hoda.

Vlaška planina, Kanjon Jerme i Greben - pogled sa Vetrena

Vlaška planina, kanjon Jerme i Greben – pogled sa Vetrena

Pogled na Ruj sa Vetrena

Pogled na Ruj sa Vetrena

Rakitski kamen

Pogled sa Rakitskog kamena

DSCN0053

Sa Vetrena se vraćate na šumsku stazu i krećete ka 2 sata udaljenom Ruju. Postoje markacije koje posle nekog vremena nisu tako česte, ali pratite samo put sa tragovima guma i nema problema. Ubrzo se iz šume izlazi na čistinu i padinu ispod samog vrha. Markacije se nalaze i na graničnim kamenovima. Nekih 300 m ispod vrha nalazi se izvor, kraj njega je pobodena bela motka sa markacijom.DSCN0061 DSCN0064 DSCN0067 DSCN0068 DSCN0070

Padine Ruja

Padine Ruja

DSCN0073

Taj dan kada sam se popeo na Ruj, bio je organizovan 4-i tradicionalni međunarodni uspon na Ruj. Bugari su se peli sa bugarske, a mi sa srpske strane, trebalo je da se sretnemo na vrhu. Međutim, bugarski graničari to nisu dozvolili pa su se bugarski planinari ipak popeli sa srpske strane. Ja sam imao tu sreću da se popnem mnogo pre svih, na vrhu sam zatekao Danijela, snimatelja TV Pirot. Imali smo malu raspravu sa jednim nervoznim bugarskim graničarem, ali ipak nismo zaratili s Bugarskom!

DSCN0083

Ruj je jedan od vrhova po mom ukusu. Nema drveća da vam zaklanjaju pogled, trava je niska i vidici su prelepi! Ceo greben Ruja je takav, idealno mesto za uživanje! Šteta što je interesantniji deo grebena kod komšija. Sa vrha se vidi i Jarlovsko jezero u Zne polju. Kažu da je to bugarski Pešter.

DSCN0076 DSCN0081

Ruj

Ruj

Jarlovsko jezero

Jarlovsko jezero

DSCN0090

Povratak u Rakitu može biti istom stazom, što preporučujem, ili preko sela Vuči Del, što je možda kraća varijanta, ali i neizvesnija. Markacije postoje, ali odjednom potpuno nestaju, tako da se čovek zapita da li je zaista na pravom putu? I postoji par raskrsnica na kojima je moguće pogrešiti, ako ne znate na kojoj strani je Rakita. Dakle, bolje je istom stazom nazad, najkraći je onaj put koji znaš!

DSCN0092 DSCN0095 DSCN0096 DSCN0099 DSCN0103 DSCN0106 DSCN0109

 

Jun 2013. god.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/