OZREN (Leskovik 1174 m)

Leskovik je najviši vrh Ozrena, planine koja se nalazi iznad Soko Banje. Na uspon se kreće iz sela Lipovac, tj. od manastira Sv. Stefan. Lipovac se nalazi 23 km od Aleksinca, koji je, opet, od Beograda udaljen oko 210 km. Sa autoputa Bg-Niš isključuje se za Aleksinac, samo što se posle naplatna rampe ne skreće ka Aleksincu i Soko Banji, već se prati putokaz ka Lipovcu i dečijem odmaralištu.

Početak staze je iza manastira.

Manastir Svetog Stefana

Početak staze za Leskovik

Staza je odlično markirana i najvećim delom vodi kroz šumu, mada ima malo i makadamskog puta. Markacije su uočljive na svakih 20 metara, ako se desi da ih nema neko vreme, obavezno se vratite do mesta gde ste videli poslednju marakciju i odatle nađite pravi put. Na početku staze idite desno, ne ka crkvi Sv. Jovana, put ka crkvi je atraktivniji ali i duži, vodi ispod Ozrena i izlazi na njegov greben.

Ubrzo se dolazi do vidikovca sa koga se pruža lep pogled na manastir.

I dalje se ide šumskom stazom dok se ne naiđe na jedan proplanak. Držite se leve strane livade, na drveću se vide markacije. Posle livade prolazi se pored jedne zapuštene kuće.

Nakon 2 sata konstantnog uspona, izlazi se na najviši vrh Ozrena, Leskovik (1174 m).

Leskovik

Pogled sa Leskovika

Ukoliko pri povratku želite da vidite crkvu Sv. Jovana, pratite žutu markaciju. Crkva je novijeg datuma i pripada selu Crna Bara.

Crkva Svetog Jovana

Od crkve se dalje ide podnožjem Ozrena, sve vreme se pruža impresivan pogled na ovu veličanstvenu planinu.

Greben Ozrena

Ovom stazom izlazi se na greben Ozrena, odakle se ide pravo na Leskovik. Ja nisam išao do kraja tim putem, tako da imam dobar razlog da još koji put posetim ovu lepu planinu.

Jul 2012. god.

 


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/