LAZAREV KANJON

Lazarev kanjon nalazi se u istočnoj Srbiji, kod mesta Zlot. Od Beograda je udaljen oko 220 km. Do njega se stiže autoputem Beograd-Niš, gde se kod Paraćina isključuje na magistralni put za Zaječar. Prolazi se kroz mesta Izvor i Grza, dok se ne stigne do raskrsnice za Boljevac i Zlot. Na raskrsnici se desno ide za Boljevac, levo se skreće za sela Podgorac i Zlot. Malo posle Zlota skreće se levo za kanjon i Zlotsku pećinu, putokaz postoji i nije problem snaći se. Malo pre pećine, pored reke, nalazi se restoran.

U Lazarev kanjon ide se leti, uglavnom u septembru, kada u njemu nema vode. Naime, kanjon se ne može proći ako korito nije presušilo. Pešačka tura počinje od Zlotske pećine, nakon što se pređe viseći most.

Prolazak kroz kanjon nije naročito zahtevan, mada se na nekim mestima mora ići preko stena ili spustiti niz strmu padinu. Kanjon bez vode deluje pomalo depresivno, ali taj osećaj nestaje kada ugledate krdo divokoza. Inače, Lazarev kanjon je kanjon sa najviše poskoka u Srbiji. Mi smo naišli samo na jednog, ali ipak preporučujem oprez pri kretanju i penjanju.

Nakon 3 sata pešačenja, dolazi se do jedne raskrsnice. Par stotina metara nakon te raskrsnice prestaje Lazarev kanjon i počinje kanjon reke Demižlok. Postoji i putokaz koji vas upućuje levo u kanjon Demižloka i reke Vej, a desno u kanjon Mikuljske reke.

Mi smo otišli još malo napred, u kanjon Demižloka, i vratili se nazad.

Kanjon reke Demižlok

Od Lazareve pećine asfaltiranom stazom na gore izlazi se na dva lepa vidikovca. Do prvog je potrebno oko 20 minuta i isto toliko do drugog. Staza je dobro markirana.

Lazarev kanjon

Za kraj ove ture preporučujem obilazak interesantne Lazareve pećine.

Lazareva pećina

Septembar 2012. god.

 

 

One response to “LAZAREV KANJON”


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/