JEŽEVAC (675 m)

Ježevac je jedna interesantna planina, slična Vukanu, a nalazi se malo iznad manastira Gornjak. Od Beograda do manastira ima oko 135 km, ide se preko Požarevca, Petrovca na Mlavi i Ždrela, pa još par kilometara do Gornjaka. Na početku Gornjačke klisure nalaze se ostaci manastira Blagoveštenje, zadužbine despota Stefana Lazarevića iz XIV veka.

Ostaci manastira Blagoveštenje

Ostaci manastira Blagoveštenje

Uspon na Ježevac počinje sa leve strane manastira Gornjak. Staza je odlično markirana do samog vrha. Put vodi nizvodno niz reku Mlavu i ubrzo se dolazi do izletišta Čvarinac. Na ovom lepom mestu postoji izvor pijaće vode.

Manastir Gornjak - početak staze

Manastir Gornjak – početak staze

Mlava

Mlava

Izletište Čvarinac

Od table sa natpisom „Čvarinac“ markirana staza vodi nadesno, uzbrdo, u šumu.

Na jednom raskršću, staza se račva nalevo i nagore. Obe staze su odlično markirane, staza koja vodi na vrh je ona nagore.

Od manastira do vrha ima oko 2 sata normalnog hoda. Iz šume se izlazi na čistinu u ubrzo stiže na Ježevac. Sa vrha se vide Vukan, Štubej i Veliki Vranj, dok se na jugu vidi Krilaš i jugoistočno Beljanica.

Ježevac

Ježevac

Vukan

Vukan

Povratak je istom stazom nazad, ali se može učiniti interesantnijim ako se, umesto istom stazom, prati markacija koja ide grebenom Ježevca i ulazi u šumu.

Ovaj put je sat vremena duži i izlazi pravo na reku Mlavu. Staza je sve vreme markirana, ne postoji mogućnost da zalutate.

Dakle, čim se izbije na reku, treba ići levo, tj. nizvodno. Dolazi se do Šetonjskog mosta i jedne kućice pored. Treba preći most i nakon par stotina metara izlazi se na asfaltni put 1,5 km od manastira Gornjak.

Šetonjski most

Šetonjski most

Manastir Gornjak

Manastir Gornjak

Međutim, zbog čestih poplava koje su zadesile Srbiju u poslednjih par godina, mosta više nema! Preostaje vam jedino da zasučete nogavice i pregazite Mlavu, što zaista nije problem, ili da se, nakon osvajanja vrha, vratite istom stazom do manastira Gornjak.

Pogled na Vukan

Pogled na Vukan

Pogled na Ježevac

Pogled na Ježevac

Na kraju ture, ne propustite kupanje u termalnoj banji Ždrelo!

 

April 2013. god.

 

 

 

 


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/