JAVORAK (Javorački vrh 927 m)

Javorak je planina koja uopšte ne bi bila poznata da se u njenom podnožju ne nalazi vrelo Grze, sa dva lepa jezera. Grza je, inače, poznato izletište. Javorak pripada masivu Južnog Kučaja. Rastojanje između Beograda i Grze iznosi 173 km i prelazi se za oko 2,5 sata vožnje. Putuje se autoputem Beograd-Niš, gde se kod Paraćina isključuje na put za Zaječar. Od Paraćina do Grze ima oko 17 km, usput se prolazi kroz mesto Izvor. Odmah nakon Izvora je skretanje za Grzu. Od skretanja, pa do planinarskog doma, ima oko 4,5 km. Usput se prolazi pored prvog jezera.

Grza

Grza

DSCN0002

 

Staza počinje od planinarskog doma „Đorđe Živković“, koji je u vlasništvu PD Javorak iz Paraćina. Dom je u funkciji i u njemu se može prespavati. Ispred doma nalazi se mapa staza. Dvadesetak metara dalje je početak staze koja vodi ka najvišem vrhu Javorka i ostalim vrhovima.

DSCN0003

Javorak - početak staze

Javorak – početak staze

Staza je odlično markirana. U početku se ide makadamskim putem, ali staza vrlo brzo ulazi u šumu. Za oko 2,5 sata umerenog hoda, dolazi se do Javoračkog vrha (927 m). Nažalost, vrh je u šumi, tako da ste uskraćeni za pogled. Pola sata pre vrha nalazi se izvor čiste, pijaće, planinske vode.

DSCN0007 DSCN0008

Izvor

Izvor

DSCN0016

Javorački vrh

Javorački vrh

Od Javoračkog vrha, za sat vremena stiže se do Malog Javorka (756 m), drugog najvišeg vrha ove planine.

DSCN0019

Mali Javorak

Mali Javorak

 

Od Malog Javorka potrebno je oko sat vremena do polazne tačke, tj., do planinarskog doma. Vrelo Grze udaljeno je čitavih 5 minuta od doma! Usput se prolazi i pored drugog jezera.

DSCN0031 DSCN0032 DSCN0035

Vrelo Grze

Vrelo Grze

DSCN0060 

Odmah tu je i jedna omanja pećina. Iznad nje se nalazi staza koja vodi do dva vidikovca. Vidikovci se nalaze na mestu koje se zove Vrelski krš. Za vidikovce treba pratiti putokaz na kome piše „Izvorište ispod bukve“.

DSCN0041

Pećina na Grzi

Pećina na Grzi

DSCN0045

Od pećine do raskršća za vidikovce, potrebno je oko dvadeset minuta. Taj uspon je dosta strm, ali vredi se potruditi, s obzirom da su ovo jedina dva vidikovca u okolini. Na raskršću su putokazi za desni i levi vidikovac. Potrebno je 5 minuta, u oba pravca, da bi se došlo do lepog pogleda na jezera.

DSCN0046 DSCN0048 DSCN0050 DSCN0051 DSCN0055

Sa ovih mesta lepo se vidi koliko je Javorak prekriven šumom. Nigde u Srbiji nisam video toliko šumovitu planinu! Svi vrhovi su u šumi, sve staze uglavnom idu kroz šumu! Jedva da ima poneki mali vidikovac na putu do vrha. Ogromna prostranstva leže pod šumom, sve se zeleni! Javorak baš i nije moj tip planine, ali ipak ima šta da ponudi. Dva jezera sa sve pastrmkama, izvor reke Grze, dva lepa vidikovca, interesantnu pećinu i nekoliko šumskih vrhova. I sve to stane u samo pet-šest sati, tako da ostaje dovoljno vremena za okrepljenje u nekom od restorana pored reke.

DSCN0062 DSCN0040

Jun 2015. god.

One response to “JAVORAK (Javorački vrh 927 m)”


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/