HOMOLJSKE PLANINE (Breza 803 m)

Homoljske planine su skrivena i neskrivena lepota Istočne Srbije. Smatra se da ovaj deo Srbije ima najzdravije izvore pijaće vode. Homolje je prepuno planinskih vrhova, pećina, rečica i potoka, još uvek nedovoljno istraženih. Staze su slabo markirane, ali se nadamo da će se to u budućnosti promeniti. Ovde se prodaje najbolji srpski med, a u selu Kamenovo se nalazi spomenik posvećen pčeli. Spominje se i vlaška magija. Za mene je ta magija nestvarna lepota Homoljskih planina.

Breza je vrh za koji nisam ni znao da postoji. Skrivena je u samom srcu Homolja i do nje je nemoguće doći bez pomoći lokalnog vodiča. Staza nije markirana; ovde jedino GPS pomaže. Staza počinje na pola puta između sela Debeli Lug i Leskovo. Od Beograda, vozite se preko Požarevca i Kučeva, do raskrsnice gde se skreće levo za Majdanpek. Vi ne idete levo, već na suprotnu stranu, prema Debelom Lugu i Leskovu. Kada izađete iz Debelog Luga, malo pre mosta na Crnoj reci, na desnoj strani puta, počinje staza. Od Beograda do ovog mesta ima oko 180 km i oko 3,5 časa vožnje.

Početak staze

Početak staze

Ponavljam, bez GPS-a je suludo krenuti na ovu turu. Prvih 1,5 km treba savladati oko 300 m uspona kroz šumu. To je i najteži deo trase. Posle se ide grebenom sa koga se vide Garvan, Veliki Krš i Borski Stol. Jesenje boje su predivne na Homoljskim planinama!

Veliki Krš i Borski Stol

Veliki Krš i Borski Stol

DSCN0008 DSCN0010 IMG_20171021_113709 DSCN0011 DSCN0012

Nakon 2 sata umerenog pešačenja, dolazi se do vrha. Breza je stenoviti vrh sa koga puca pogled na Majdanpek i njegove kopove, ali i na planinu Staricu (na slici levo) iznad grada.

Breza

Breza

DSCN0017

Starica u daljini

Majdanpek i Starica u daljini

Sa vrha se spuštamo u kanjon Crne reke i za 2,5 sata smo na početnoj tački. Ako se odlučite za kružnu turu (kroz kanjon Crne reke) moraćete da prelazite reku 5-6 puta. Postavljena su brvna preko kojih se može preći, ali ćete se snaći i bez njih. Kanjon Crne reke mi je neobično prijao, šteta što šetnja kroz njega nije duže trajala.

DSCN0021 DSCN0023

Crna reka

Crna reka

Ova tura je idealna za kratke jesenje dane i nije uopšte naporna. Trasa je duga 14 km. Šteta što staza nije markirana, ali ima naznaka da će se i to u bliskoj budućnosti promeniti. Homoljske planine su me još jednom očarale i već unapred se radujem osvajanju nekog novog homoljskog vrha.

Oktobar 2017. god.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/