BELJANICA (1339 m)

Beljanica je najviše poznata po vodopadu Veliki buk ili Lisine, koji se nalazi u podnožju ove planine. Uspon na vrh može se izvesti iz dva pravca, od vodopada ili od planinarskog doma „Lisine“. U prvoj varijanti, polazi se sa 450 m.n.v. i uspon je konstantan i malo teži. Staza je markirana do ispod samog vrha. Do planinarskog doma, koji se nalazi na 376 m.n.v., dolazi se od restorana „Žubor vrela“. Restoran je udaljen par stotina metara od doma. Dom se nalazi na 376 m.n.v. i od njega je nešto lakši i lepši uspon, jer se ne ide strmom stazom već livadama sa kojih puca pogled na greben Beljanice. Staza je markirana u početku, ali se gubi kada se izađe na livadu i uđe u šumu, da bi se kasnije ponovo pojavila. Po nekom osećaju i logici, uspećete da nađete pravu stazu.

Od Beograda do Lisina ima oko 150 km. Ide se autoputem do Svilajnca, zatim ka Despotovcu i Strmostenu, od koga je Veliki buk udaljen 4 km.

Planinarski dom "Lisine"

Planinarski dom „Lisine“

Livada bez markacije

Livada bez markacije

Greben Beljanice

Greben Beljanice

Ulazak u šumu

Ulazak u šumu sa markacijom

Sa livade ulazi u stazu koja je markirana sve do vrha. Sa staze se može otići desno do vidikovca sa koga je lep pogled na kanjon Resave.

Kanjon Resave

Kanjon Resave

Staza dalje ide putem do ispod grebena Beljanice.

Od ovog mesta počinje jak i strm uspon uz savlađivanje visinske razlike od oko 500 m.

Nakon nekih 45 minuta izlazi se na greben Beljanice. Livade ispod vrha su prošarane jelkama, a mala stazica nadesno vodi do vrha i prolazi između jelki.

I najzad, vrh Beljanice! Sa 1339 m vide se Rtanj, Ježevac, Vukan, Sumorovac… Prelepo! Izuzetan pogled!

Na vrhu Beljanice

Na vrhu Beljanice

Pogled na Ježevac, Vukan i Sumorovac

Pogled na Ježevac, Vukan i Sumorovac

Rtanj u daljini

Rtanj u daljini

Do vrha je potrebno oko 3 sata pešačenja, uz konstantan uspon. Nešto manje vremena, zbog bržeg spuštanja, potrebno je do 15 m visokog vodopada Veliki buk, gde je i kraj ove zanimljive ture.

Veliki buk

Veliki buk

Zbog visinske razlike od skoro 1000 m koju treba savladati, osvajanje vrha Beljanice spada u tri najteže planinarske ture u Srbiji, druge dve su Rtanj i Trem na Suvoj planini. Međutim, prelepi krajolici i izuzetan pogled sa vrha vrede svaki metar ove visinske razlike!

 

Maj 2013. god.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/