OSTRVICA (758 m)

Ostrvica je vulkanskog porekla i jedan je od vrhova Rudnika. Na njoj se nalaze ostaci srednjovekovne tvrđave. Ibarskom magistralom ide se do skretanja za naselje Rudnik, zatim se posle prve pumpe skreće levo ka selu Varnice. Od Beograda do Rudnika ima oko 110 km. Od skretanja pa do sela ima 15-20 minuta vožnje. Možete se parkirati u centru sela kod lako uočljive česme. Ostrvica se vidi sve vreme.

Pogled na Ostrvicu iz sela Varnice

Nakon pređenih 300 m skreće se desno na makadamski put. Staza je odlično markirana, ne bi trebalo da je promašite. Prvi deo staze je makadam, zatim kratak deo prelazi preko livade i ulazi u šumu. Nakon šume sledi uspon po stenama, koji na nekim mestima izgleda opasan, ali samo na prvi pogled.

Od podnožja do vrha potrebno je oko 45 minuta, gore vas čeka ovakav pogled:

Na vrhu Ostrvice

Ukoliko ste motorizovani, mogla bi da se napravi tura Bukulja-Venčac-Ostrvica u jednom danu, s obzirom da se do Rudnika može doći i preko Aranđelovca i Topole.

Jun 2010. god.

One response to “OSTRVICA (758 m)”

  • Miki каже:

    Jedan od najzanimljivijih vrhova Rudnika. U 2012-oj je postavljeno osiguranje čitavom stazom (razvučene su čelične sajle) pa je uspon duplo olakšan. Time je donekle ubijena draž uspona ali je sada vrh dostupan i onima koji se boje eksponiranih detalja na stazi. Planinarima koji vole da osete barem malo adrenalina pri usponu preporučujem grebenski uspon jugozapadnom stranom (deo grebena se vidi na osmoj slici). Markacija za uspon sa te strane ne postoji ali ako pratite greben ne može se promašiti. Postoji i staza dužine 7km od centra varošice Rudnik do vrha Ostrvica ,ali ni ona nije markirana. Na sajtu Planinarskog kluba „Greben“ možete skinuti trek ove staze. Na kraju moram dati i malu primedbu- naziv vrha je Ostrvica a ne Ostrovica i ne vodi se kao posebna planina već kao jedan od vrhova Rudnika.
    Pozdrav,
    Miki


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/