JUHOR (Veliki Vetren 775 m)

Planina Juhor, sa najvišim vrhom Veliki Vetren, nalazi se na oko 162 km od Beograda. Do nje se dolazi autoputem Beograd-Niš. Uspon kreće iz sela Svojnovo, koje se nalazi 14 km od Paraćina. Do vrha se može doći već posle 2 sata hoda. U selu postoji tabla koja pokazuje levo na manastir Sv. Nikola, da bi se došlo do vrha treba ići na desno.

 

Staza je odlično markirana i vodi pored groblja, odakle na desno počinje makadamski put. Znaćete da ste na pravom putu ako prođete pored ovih oznaka:

 

Na samom početku makadamskog puta vidi se Juhor. Čini se da treba više od dva sata do vrha, ali izgled vara.

 

Postoji mnogo puteva do vrha, najbolje je pratiti markiranu stazu. Na prvom račvanju skreće se levo, odmah se vidi i markacija.

 

Uskoro se ukazuje pogled na pošumljene padine Juhora. Nailazi se na jednu farmu živine, što je znak da ste na dobrom putu.

 

Stazu presecaju mali potočići, dok se iza vaših ledja vidi reka Velika Morava.

Pogled na Veliku Moravu sa padina Juhora

 

Kada dođete do ovakvog račvanja, najbrži put do vrha je ovaj srednji. Put levo vodi ka Malom Vetrenu, odakle se Mininom Kosom spušta ka Velikom Vetrenu.

 

Na prevoju staza ulazi u šumu i ide do samog vrha koji je takođe u šumi. Prateći markaciju, nakon 15 minuta ste na vrhu.

Veliki Vetren

 

Ispod vrha i oko njega nalaze se stene koje predstavljaju ostatke starog keltskog grada, mada ne izgleda tako.

Sve u svemu, lagana planinarska tura, pravi odmor za dušu i telo.

 

April 2012. god.


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/