BUKULJA (696 m)

Planina Bukulja se nalazi u samom srcu Šumadije, na oko 80 km od Beograda. Do nje se stiže autoputem Beograd-Niš, gde se isključuje na skretanju za Aranđelovac. Zatim se magistralnim putem prate putokazi sve do Aranđelovca, odakle počinje staza za uspon na sam vrh.

Do vrha se može doći i kolima, asfaltnim putem pored hotela Izvor. Na jednom mestu postoji odvajanje ulevo od glavnog puta. Ukoliko ne skrenete s glavnog puta, nakon 15 minuta vožnje dolazite do prelepog Garaškog jezera.

Ukoliko ste već skrenuli levo, nakon 20 metara ugledaćete tablu i početak markirane planinarske staze koja vodi kroz šumu. Laganim hodom, za oko 45 minuta ste na vrhu. Do najviše tačke se ne može doći zbog vojnog objekta, ali se može popeti na vidikovac sa koga se kao na dlanu vidi ceo Aranđelovac.

Izlet možete učiniti zanimljivijim ako na samom ulazu u Aranđelovac uočite tablu na kojoj piše: pećina Risovača. Skretanje za pećinu je odmah levo pored puta. Risovača je druga pećina po posećenosti u Srbiji, odmah iza Resavske. Interesantna je po tome što je u njoj nadjen kompletan skelet praistorijskog pećinskog medveda. Skelet je u celosti izložen u aranđelovačkom muzeju. Pećinu svakako treba obići.

Za one željne pešačenja, predlažem sledeću varijantu. Orašac, znamenito srpsko mesto, nalazi se 12 km pre Aranđelovca. U njemu je Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak. Ustanak je podignut u Marićevića jaruzi, odakle možete započeti zanimljivu pešačku turu. Sa glavnog puta se vidi tabla sa skretanjem udesno ka Marićevića jaruzi. Tu se nalazi spomenik Karađorđu, škola i muzej sa stalnom postavkom o Prvom srpskom ustanku.

Nakon obilaska muzeja, put vodi u Marićevića jarugu. Pored muzeja je i crkva u čijoj porti je grob Teodosija Marićevića, jednog od kandidata za vođu ustanka, koji je umro od rane zadobijene u okršaju sa samim Karađorđem.

Marićevića jaruga

Od jaruge put vodi na gore, uz stepenice na kojima je uočljiva markacija.

Posle 100 metara izlazi se na asfaltni put koji vodi preko brda sve do Aranđelovca. Ubrzo se nailazi na tablu na kojoj piše Karađorđev vajat. Ovo etno domaćinstvo ima lep pogled na Kosmaj i okolinu i idealno je mesto za predah. Postoji par koliba u domaćinstvu u kojima se može prespavati. Na slici izgleda ovako:

Nakon predaha u vajatu, makadamskim putem dolazi se do jedne raskrsnice, na kojoj nije teško pogoditi pravi put za Aranđelovac. Sledi još makadamskog puta, koji na ulazu u grad prelazi u asfalt. Tu već ima mnoštvo kuća, što je siguran znak da ste na pravom putu. Put izlazi blizu gradske pijace, pored koje se nalazi park u kome se nalazi Bukovička banja. Park je poznat po velikom broju skulptura, po čemu je drugi u Evropi. U parku se nalazi i ruinirano Staro zdanje, za koga se nadamo da će jednom ipak zasijati starim sjajem.

Staro zdanje

Pošto ste obišli park i okusili mineralnu vodu, nastavljate pored hotela Izvor ka vrhu, kao što je već opisano na početku. Moja je procena da bi od Orašca do vrha Bukulje moglo da se stigne za 4 do 5 sati, u zavisnosti od kondicije.

Postoji još jedna varijanta uspona na vrh Bukulje i ona uključuje turu oko Bukuljskog jezera. Prođe se most na Garaškom jezeru i dolazi se do brane, koja je sa leve strane magistrale. Na kraju te brane je početak staze oko Bukuljskog jezera. Kraj brane i početak staze je iznad otvorenog bazena SRC Šumadija.DSCN0001

Početak staze oko Bukuljskog jezera

Početak staze oko Bukuljskog jezera

Staza odmah ulazi u šumicu i nije je teško pratiti, ako imate imalo planinarskog iskustva.

DSCN0005 DSCN0006 DSCN0007 DSCN0008

Bukuljsko jezero

Bukuljsko jezero

DSCN0011

Nakon sat i nešto, staza se gubi u šipražju, barem sam je ja izgubio. Probijanje kroz to šiblje bilo mi je malo mučno, ali srećom nije dugo trajalo. Izlazi se na makadamski put. Siguran sam da postoji utabana staza do ovog puta, ali mene je mrzelo da je tražim kad sam se već zaglavio u šipražju.DSCN0013

Tu je odmah i jedan potočić koji treba preći.DSCN0014

Dalje se samo prati glavni makadamski put i nakon 20 minuta nailazi se na prvu markaciju ka vrhu Bukulje. Na ovoj raskrsnici levo se ide na Garaško jezero a desno na Bukulju.DSCN0018 DSCN0017

Odavde pa do vrha, staza je solidno markirana, osim na ovoj raskrsnici. Tu treba ići levo.DSCN0026

Dolazi se do ruševina lovačkog doma i cilj je već sasvim blizu.

Bukulja

Bukulja

Od brane pa do vrha potrebno je oko 3 sata umerenog hoda. Staza je dobro markirana i nije naporna. Postoji dosta markiranih staza koje se ulivaju u ovu glavnu, neke skraćuju a neke produžavaju pešačenje, jednom ću ispitati i te varijante.DSCN0034

Avgust 2010. god.

 


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/