DURMITOR (Bobotov Kuk 2522 m)

Bobotov Kuk na Durmitoru jedan je od najviših vrhova Crne Gore i nalazi se kod mesta Žabljak. Od Beograda do Žabljaka ima blizu 400 km, putuje se ibarskom magistralom preko Prijepolja i graničnog prelaza Jabuka. Zatim se magistralnim putem ide do mosta na Đurđevića Tari, gde se skreće ka Žabljaku i Nacionalnom parku Durmitor.

Đurđevića Tara

Most na Đurđevića Tari

Zbog lošeg vremena, prvi dan smo se odlučili za obilazak durmitorskih jezera, koje je Jovan Cvijić s pravom nazvao Gorske oči. Najpoznatije je ledničko Crno jezero, od koga kreću staze ka raznim vrhovima Durmitora. Od centra Žabljaka udaljeno je oko 3 km. Nalazi se na 1418 m nadmorske visine, najveća dubina mu je oko 50 m. Nad jezerom dominira vrh Međed (2287 m). Oko 5 i po sati hoda potrebno je od Crnog jezera do Bobotovog Kuka.

Na oko sat hoda od Crnog Jezera nalazi se Zminje jezero. Nadmorska visina ovog jezera je 1520 m, a najveća dubina oko 8 m.

U blizini Zminjeg jezera nalazi se i Barno jezero, na nadmorskoj visini od 1489 m. Oko jezera je gusta močvarna vegetacija, koja polako ali sigurno svake godine sve više smanjuje njegovu površinu.

Sledi još malo fotografija Crnog jezera.

Narednog jutra vremenske prilike bile su dosta povoljnije pa nas je autobus odvezao do prevoja Sedlo, odakle smo krenuli u osvajanje Bobotovog Kuka. Staza je kamenita, valovita, sa dosta strmih uspona. Na nekim mestima imate utisak kao da ste na drugoj planeti, a neki prizori deluju čak i depresivno kada se nađete okruženi gomilom kamenja. Uglavnom, mnogo je više onih pejzaža od kojih zastaje dah. Nestvarna lepota i osećaj slobode, kakav se može doživeti samo na crnogorskim planinama.

I konačno, nakon dosta sati hoda – Bobotov Kuk (2522 m)! Nažalost, gusta magla nas je onemogućila da uživamo u pogledu sa krova Crne Gore. Razlog više da još koji put posetimo Durmitor.

Usledio je spust i odlazak do Ledene pećine, koja je na 3 sata hoda od Crnog jezera.

I onda, Ledena pećina, kao da smo ušli u sanduk sa sladoledom! Pećina je puna ledenih skulptura koje predstavljaju pravi kulturno-umetnički doživljaj. Treba biti oprezan pri silasku do nje, snežne stepenice nisu baš najbolje urađene.

 

Ledena pećina

Nastavljamo spust ka Crnom jezeru prolazeći kroz fenomenalne predele.

U povratku za Beograd svratili smo na vidikovac Ćurkovac, sa koga je lep pogled na kanjon Tare.

 

Iako je uspon zahtevan, dugačak i na momente prilično strm, Durmitor je planina kojoj se planinari obavezno vraćaju. Pravi je raj za uživanje koji nudi mnoštvo sadržaja i različitih vrhova. Durmitor pruža jedinstven i neponovljiv osećaj ispunjenosti koji se može doživeti samo na ovom mestu.

 

Avgust 2009. god.

One response to “DURMITOR (Bobotov Kuk 2522 m)”


Оставите одговор

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/