PROKLETIJE (Volušnica 1879 m, Talijanka 2056 m, Popadija 2057 m)

Volušnica, Talijanka i Popadija spadaju u „lakše“ vrhove za penjanje na Prokletijama. Ipak, i do ovih vrhova valja se pomučiti, ima da se hoda par sati i postoji par strmih uspona na stazi.

Put do Prokletija je sledeći: Beograd-Preljina-Raška-Novi Pazar-Rožaje-Berane-Andrijevica-Plav-Gusinje. Ukupno oko 450 km. Od Gusinja se prate putokazi ka 7 km udaljenoj dolini Grbaje. U Grbaji se nalazi planinarski dom “Branko Kotlajić“ koji pripada PD “Radnički“ iz Beograda. Dom je na 1160 m.n.v. Od doma vodi staza ka Popadiji. Pola kilometra od doma nalazi se eko-katun „Pavićević“. Od eko katuna vodi staza prema Volušnici (1879 m). Do Volušnice je potrebno oko 2,5 sata normalnog hoda.

DSCN0078DSCN0130

Prvih sat i po markirana staza vodi kroz šumu. Zatim se izlazi na proplanak sa koga se lepo vide Talijanka (2056 m) i Popadija (2057 m). Staza dalje ide strmim padinama Volušnice, sve do vrha. Sve vreme se vide Karaula (1915 m),Trojan (2190 m) i Vezirova brada (1781 m). Od izlaska iz šume pa do vrha, potrebno je oko pola sata hoda.

Talijanka i Popadija

Talijanka i Popadija

Karaula i Vezirova brada

Karaula i Vezirova brada

Trojan i Karaula

Trojan i Karaula

Sa  vrha Volušnice je najlepši pogled na Karanfile, i njihov najviši vrh, Severni vrh (2460 m). Naravno, vide se i ranije spominjani vrhovi. Prelepo!

Na vrhu Volušnice

Na vrhu Volušnice

Pogled na Severni vrh sa Volušnice

Pogled na Severni vrh sa Volušnice

DSCN0093

Talijanka i Popadija

DSCN0098

Zatim se nastavlja uskom i eksponiranom stazom prema Talijanki. Od Volušnice do Talijanke, potrebno je oko pola sata hoda. Siguran sam da usput nećete odoleti krupnim borovnicama.

Staza ispod samog vrha ide naglo uzbrdo, prilično je strma i naporna. Ali, pogled sa Talijanke je još lepši nego sa Volušnice, tako da se napor brzo zaboravlja.

Karanfili

Karanfili

Volušnica

Volušnica

DSCN0104

Prema Talijanki

Prema Talijanki

DSCN0111

Pogled na Popadiju sa Talijanke

Pogled na Karaulu u Vezirovu bradu sa Talijanke

Pogled na Karaulu i Vezirovu bradu sa Talijanke

Na vrhu Talijanke

Na vrhu Talijanke

Od  Talijanke do Popadije stiže se za petnaestak minuta. Ide se grebenom, levo je Albanija, desno je Crna Gora. Sa Popadije je jednako lep pogled kao i sa Talijanke, samo što se odavde odlično vidi ceo greben Trojana.

DSCN0115

Pogled sa Popadije na Volušnicu

Na Vrhu Popadije

Na Vrhu Popadije

DSCN0120

Pogled sa Popadije na Talijanku

Pogled sa Popadije na Trojan

Pogled sa Popadije na Trojan

Sa  vrha Popadije spuštate se strmom stazom na prevoj ispod Volušnice i ulazite u šumu, odakle ste i došli. Dakle, tura je kružna i nema potrebe da se vraćate istim putem nazad.

Moglo bi se reći da su ova tri vrha centralni deo Prokletija. Sa njih se vide i pitomi i surovi delovi Prokletija. Najviše prokletijskih vrhova vidi se sa ova tri vrha. Nema šanse da vas pogled sa Volušnice, Talijanke i Popadije ostavi ravnodušnim, na ovom mestu nervoza i brige nestaju, samo ste vi, nebo, priroda i beskonačna lepota Prokletija.

DSCN0123DSCN0126DSCN0127Nesa na Talijanki

Avgust 2016. god.


Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/